O nový fúzní pohon kosmických lodí mají zájem soukromí investoři

Datum 01.01.2024

Foto: Helicity

A není jich zrovna málo. Seznam investorů vede Airbus Ventures, což je jakýsi investiční fond rizikového kapitálu od letecké společnosti Airbus. Další v řadě je Jeff Bezos v rémci své společnosti Blue Origin, který se zaměřuje na vesmírnou turistiku. A určitě tam nechybí Elon Musk jehož cíle jsou ze všech nejambicióznější, a to dostat lidi na Mars. Jeho SpaceX v této době disponuje asi nejpokročilejšími kosmickými technologiemi.

Malý kalifornský startup Helicity Space, založený v roce 2018 je, se svým zkušebním konceptem fúzního pohonu, který by mohl přinést revoluci v cestování do vesmíru, je pro takové firmy velmi lákavý partner. Na konci loňského roku se jim navíc podařilo získat financování ve výši 5 milionů dolarů na vytvoření zkušebního konceptu fúzního pohonu.

Webové stránky společnosti Helicity slibují, že jde o “technologii, která mění pravidla hry, vyvinutou týmem s bezkonkurenčními odbornými znalostmi v oblasti fúzního pohonu”. Firma usiluje o vytvoření fúzního pohonu, který pak v malém měřítku vyzkouší na Zemi, než bude jeho větší verze umístěna do motorů pro kosmické lodě.

Nacházíme se v době s rychle rostoucím komerčním vesmírným průmyslem. Dosavadní motory používané pro kosmický průzkum jsou však na hranici svých možností. Rychleji než za 7 měsíců nás žádná raketa vybavená těmito motory na Mars nedostane. Pokud jde o novou technologii fúzních motorů, tak tam jdou možnosti ještě dále. Fúzní motor by narozdíl od současných motorů vyžadoval málo paliva a mohl by dopravit kosmické lodě na místo určení mnohem rychleji než konvenční raketová technologie, která obvykle vyžaduje velké množství superstudeného nebo vysoce výbušného paliva a riskantní, velmi složité motory pro pohon velkých kosmických lodí.

Energie z jaderné fúze slibuje mnoho výhod pro cestování do vesmíru a znamenalo by to novou éru kosmonautiky. Úsilí společnosti Helicity si pravděpodobně vyžádá ještě mnoho a mnoho let práce, ale pokud tohoto rozšiřujícího se trhu využijí další zajímavé komerční vesmírné startupy, anglické “Sky is Limit” už dlouho platit nebude.

René Pajurek
zdroj: Inc

Výstava Volty 700 x 200 px

Komentáře k článku (2)

  1. Bez znalosti pokročilé fyziky nemají žádnou šanci vůbec zažehnout efektivní fůzní reakci, za 80 let neúspěšných pokusů se to zatím nikomu nepodařilo. Když vidíte tým tvořící jen politický proklamátoři, tak je všem jasné jak to dopadne. Je zvláštní, že pokročilé civilizace fůzi vůbec nepoužívají, protože existují o mnoho řádů efektivnější energetické technologie.

    1. Pokročilé civilizace? To myslíte Číňany?
      Jinak s tou fúzí je problém u energetiky… Použití jako pulzní pohon je mnohem snazší – podobně se měl používat pohon jaderný, kdy si u zadku lodě čas od času odpálíte atomovku a ta bude loď postrkovat. Což je způsob cestování, který by byl dost svérázný, ale dosažitelný.

Napsat komentář