Naučte se odhalit kybernetické hrozby včas a nenechte odcizit svá data

Datum 02.02.2024

Foto: Tima Miroshnichenko, Pexels

Bezpečnost především! Tímto heslem se dnes řídí řada firem i jednotlivců, kteří si uvědomují, že moderní technologie s sebou přináší i určitá rizika. Co všechno jsou ale kybernetické hrozby, na které je potřeba si dát pozor a není to všechno jen zbytečná paranoia? 

Zloději už vám dnes nevezmou „jenom kabelku“, ale můžou ukrást vaši identitu, vyluxovat bankovní účet nebo získat cenná firemní data, rozdělané projekty a know-how. Zločinnost jde s dobou a přesouvá se stále více do online prostoru. 

Co jsou kybernetické hrozby? 

Kybernetické hrozby mají mnoho podob – od jednoduchých počítačových virů po sofistikované útoky zaměřené na krádež dat nebo narušení kritických infrastruktur. Obecně jde o jakoukoliv formu škodlivé aktivity prováděné prostřednictvím sítí a počítačů

Tyto aktivity mohou být motivované různými faktory, včetně finančního zisku, průmyslové špionáže, ale politickými či ideologickými cíli. 

Proto ve veřejném prostoru stále více rezonuje důraz na kybernetickou bezpečnost, která má kybernetickým hrozbám předcházet, nebo je včas zarazit. 

Mnohdy ale nepomůžou ani sebesofistikovanější programy, protože nejslabším článkem je bohužel lidská chyba. Otevření škodlivého e-mailu, zadání citlivých údajů do podvodných stránek nebo používání nevhodných hesel jsou obvykle nejčastější příčiny. 

Nejčastější typy kybernetických hrozeb 

1. Malware 

Tento pojem zahrnuje širokou škálu škodlivých softwarů, jako jsou viry, červi, spyware, trojské koně nebo ransomware. Tyto programy mohou poškodit systémy, krást citlivé informace nebo způsobit výpadky služeb. V případě ransomware útočník zablokuje zařízení a požaduje výkupné za jeho odblokování a vrácení dat. Některé z nich zachytí antivirové programy, ale nejúčinnější je nestahovat do zařízení žádné podezřelé soubory. 

2. Phishing 

Velmi častý typ útoku s cílem získat citlivé informace, jako jsou přihlašovací nebo platební údaje prostřednictvím podvodných e-mailů nebo webových stránek, které se tváří jako legitimní. Často vypadají jako stránky či e-maily od důvěryhodných společností a organizací, jako je vaše banka nebo služba, kterou si pravidelně předplácíte. 

Pokud je člověk nepozorný, nemusí si na první pohled vůbec všimnout drobných nesrovnalostí, jako je odlišná e-mailová nebo URL adresa. Pokud si nejste jistí, zda je zdroj pravý, vždy se snažte ověřit správnost údajů prostřednictvím oficiálních stránek, které najdete pomocí vyhledávače. Nebo osobně navštivte nejbližší pobočku. 

3. Sociální inženýrství 

Aneb podvodníci, kteří pomocí stále propracovanějších metod využívají lidské neznalosti, nepozornosti nebo důvěřivosti k manipulaci s lidmi. Ty pak přinutí provést nějakou akci nebo poskytnout důležité informace, aniž by tušili, že tím sami sobě škodí. 

Na rozdíl od minulosti umí útočníci výborně česky, používají důvěryhodně vypadající telefonní čísla i e-mailové adresy, proto je jejich odhalení často těžké. Můžou se vydávat za zástupce důvěryhodných organizací nebo třeba dodavatele vaší firmy. 

Platí zde opět rada, která zazněla výše, pokuste se ověřit důvěryhodnost volajícího – kontaktujte oficiální podporu dané společnosti; najděte si, zda o podobné situací někdo na internetu nevaruje; a především na sebe nikdy nenechte tlačit, poraďte se s kolegy nebo kamarády a neinstalujte programy pro vzdálený přístup, které podvodníci často používají. Oficiální zákaznická podpora by na vás nátlak nevyvíjela a nepotřebovala by znát údaje, které už má ve své databázi. 

4. DDoS útoky (Distributed Denial of Service)  

Útoky cílící na firmy nebo instituce. Zahrnují zahlcení cílového systému, serveru nebo sítě masivním množstvím požadavků, což způsobí jeho přetížení a nefunkčnost. 

5. Útoky zevnitř 

K odcizení dat může dojít i prostřednictvím některého ze zaměstnanců, proto byste měli nastavit různé úrovně přístupu k určitým typům dat. A rozhodně vždy data pečlivě zálohovat na více místech, abyste o ně v případě odcizení nepřišli úplně. (To platí samozřejmě i pro útoky zvnějšku.) 

Jak se jim bránit? 

Nejlepší cestou v boji proti kybernetickým hrozbám je informovanost a vzdělávání ohledně práce na počítači a pohybu na internetu. Jedincům proto doporučujeme sledovat vzdělávací videa a sledovat novinky o měnících se technikách kybernetických útoků, provádět pravidelné aktualizace programů a používat silná hesla nebo dvoufázová ověření. 

Firmám pak v první řadě doporučujeme důkladně zabezpečit všechna citlivá data i firemní síť a pravidelně pořádat školení o kybernetické bezpečnosti, kde zaměstnanci pochopí, jak rozpoznat phishing, nebo proč jsou důležitá silná hesla. 

Milan Fafek

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář