Bezpečnostní kamery a NVR systémy k sobě prostě patří. Odhalte přednosti NVR

Datum 03.02.2024

Foto: myTimi

Představte, že můžete svůj majetek sledovat odkudkoliv a kdykoliv pouhým kliknutím na svůj mobil. Představte si také klid v duši, který najednou máte, protože víte, že váš dům i vaši blízcí jsou chránění. Pocit bezpečí si můžete zajistit pomocí různých technologií, jako jsou například IP kamery a NVR záznamová zařízení. A právě NVR vám v tomto článku přiblížíme. 

Co je to NVR? 

NVR (Network Video Recorder) je označení pro síťové záznamové zařízení. Jak už název napovídá, toto zařízení monitoruje a nahrává obraz z bezpečnostních kamer na pevný disk nebo externí úložiště. Jeho zapojení do sítě je jednoduché, a to pomocí LAN kabelu. Výhodou je, že pokud jsou k stejné síti připojené i další IP kamery, NVR je samo vyhledá a zapojí.  

NVR tak funguje jako centrální systém pro správu a ukládání videozáznamů ze všech IP kamer, které jsou připojené k síti. Tato zařízení umožňují uživatelům sledovat živý přenos videa, přehrávat zaznamenaná videa a obvykle také poskytují možnosti správy a archivace záznamů z bezpečnostních kamer. NVR je často součástí kamerového systému v průmyslových, komerčních nebo rezidenčních prostředích pro zvýšení bezpečnosti a sledování. 

Jak NVR rekordér funguje? 

NVR systém funguje tak, že získává data z IP kamer prostřednictvím sítě, a to obvykle pomocí ethernetového připojení. Data následně zpracovává a ukládá na pevný disk nebo na externí úložiště. Umožňuje také nahraná videa přehrávat a archivovat. 

NVR software ale toho umí mnohem víc. Jeho uživatelské rozhraní slouží pro správu uložených videí. Můžete v něm videa vyhledávat a filtrovat na základě různých kritérií, jako je čas nebo třeba datum. Prostřednictvím webového rozhraní nebo specializovaného softwaru můžete sledovat i živý přenos. 

Využít můžete i další funkce, jako jsou různé režimy nahrávání, detekce pohybu nebo vzdálený přístup přes internet. Dokonce si můžete nahrávání naplánovat a nechat si odesílat upozornění. 

Jaké existují druhy NVR softwaru a hardwaru? 

Existuje několik druhů NVR zařízení, které se mezi sebou v několika ohledech liší. NVR systémy můžeme rozdělit na: 

  • Samostatný rekordér NVR je zařízení, které je navržené pro správu a ukládání videí z IP kamer. Tyto NVR mají svůj vlastní operační systém a běží na dedikovaném hardwaru. 
  • PC-Based NVR neboli NVR na bázi osobního počítače využívá běžný počítač a speciální software pro přeměnu počítače na NVR. Jedná se o typ kamerového systému, který využívá osobní počítač jako hlavní výpočetní jednotku. 
  • Integrovaná NVR kombinují NVR software s hardwarem, což umožňuje jednodušší instalaci a menší nároky na správu. Na rozdíl od NVR na bázi počítače zabírá vestavěný NVR mnohem méně místa. 
  • Cloud-Based NVR nahrává a ukládá videozáznamy na cloudové úložiště prostřednictvím internetového připojení. Uživatelé mají k záznamům přístup kdykoliv a odkudkoliv díky internetu. 

NVR rekordér umožňuje uživatelům sledovat a spravovat záznamy z bezpečnostních kamer, což přispívá k ochraně majetku a zvyšuje úroveň bezpečnosti. Na trhu existuje spousta značek NVR zařízení, takže je jen na vás, které dáte přednost. 

Milan Fafek

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář