Společnost zabývající se umělou inteligencí vyvíjí software pro detekci letících hypersonických střel

Datum 25.02.2024

Sledování raket na nízké oběžné dráze Země. Grafika: Raytheon Technologies

Pro protiraketovou obranu Ameriky a jejich spojenců jde o ohromný pokrok. Umělá inteligence má být totiž použita ve vývoji plánovaného softwaru pro detekci letících hypersonických střel. K tomu má použit analýzu rozsáhlých dat ze satelitů na nízké oběžné dráze Země (LEO). Pro práci na tomto vývoji si americká Agentura pro vesmírný rozvoj (SDA) oficiálně vybrala kalifornskou společnost EpiSci.

Agentura pro vesmírný rozvoj, což je organizace v rámci amerických vesmírných sil, buduje síť družic na nízké oběžné dráze Země s cílem poskytovat globální, varování, sledování a zaměřování pokročilých raketových hrozeb. Největší výzvou pro současné protiraketové obranné systémy jsou hypersonické střely, které se pohybují rychlostí nejméně Mach 5, což je pětinásobek rychlosti zvuku.

Společnost bude testovat svůj software s umělou inteligencí na základě dat shromážděných senzory na nízké oběžné dráze Země, aby mohla identifikovat a sledovat tyto hypersonické hrozby. Na tomto projektu, podle portálu Space News, společnost EpiSci spolupracuje s Raytheon Technologies, velkým zbrojním dodavatelem, který má zkušenosti se simulacemi protiraketové obrany a analýzou dat a který je rovněž investorem společnosti EpiSci.

Společnost EpiSci se specializuje na umělou inteligenci pro autonomní bezpilotní letouny a na zvyšování výkonnosti bojových pilotů. Některé z těchto nástrojů například umožňují pilotům rychleji reagovat na hrozby a “spolupracovat” s bezpilotními letouny. Jedním z dalších strategických investorů společnosti je Top Aces, společnost zabývající se výcvikem taktického letectva, která využívá technologie společnosti EpiSci k vytváření komplexních simulací pro piloty při výcviku.

Petr Dvořák
zdroj: Space News

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář