TikTok to má v Americe (asi) spočítané

Datum 14.03.2024

Foto: Franck, franckinjapan / Unsplash

Přesněji řečeno společnost ByteDance má šest měsíců na odprodej amerických aktiv této sociální platformy oblíbené především u mladších uživatelů. V opačném případě by například takoví giganti jako Apple či Google nemohly na území USA aplikace Tiktoku vůbec poskytovat. Na tom se včera drtivou převahou 352 ku 65 shodla americká Sněmovna reprezentantů. Celkem 197 republikánských zákonodárců hlasovalo pro a 15 proti. Na straně demokratů hlasovalo pro návrh 155 a proti 50 poslanců.

První snahu pokusit se zakázat TikTok měl už Donald Trump, když byl prezidentem, ale soud mu to tehdy zablokoval, protože “dostatečně nezvážil zjevnou a rozumnou alternativu”, napsal tehdy federální soudce. Teď se však postavil proti návrhu zákona a na své sociální síti Truth Social napsal: “Pokud se zbavíte TikToku, Facebook a Zuckerschmuck zdvojnásobí svůj byznys,” čímž narážel na generálního ředitele Facebooku Marka Zuckerberga, kterému zjevně nemůže přijít na jméno. Možná i to bylo důvodem jeho otočky v názoru.

Zastánci legislativy tvrdí, že aplikace, která je nesmírně populární mezi dospívajícími a mladými lidmi pro své přizpůsobené písně a taneční prvky na krátkých klipech, představuje riziko pro národní bezpečnost. Mateřská společnost TikToku, ByteDance, sídlí v Pekingu a může vystavit údaje amerických uživatelů sledování čínské vlády. FBI a Federální komise pro komunikace varovaly, že by společnost mohla sdílet rozsáhlé údaje o uživatelích, včetně historie procházení, polohy a dalších identifikátorů, s čínskými úřady, píše deník USA Today.

I když má Sněmovna reprezentantů v tomto plošném zákazu zcela jasno, musí ještě projít Senátem, který má sto členů (za každý americký stát jsou dva senátoři). I když už se mnoho senátorů nechalo slyšet, že budou hlasovat pro tento zákon, zároveň předpovídají, že se Senát pravděpodobně v brzké době nerozhodne. Pokud však projde i Senátem, potom poputuje na stůl prezidentu Bidenovi. Ten minulý víkend prohlásil, že by návrh podepsal, pokud by se dostal až k němu. Zákaz by pak se netýkal pouze státních zaměstnanců a úředníků jako třeba v Kanadě, Austrálii, na Novém Zélandě nebo ve Velké Británii, ale s ohledem na možné riziko by byl plošný.

Spojené státy by tak nebyly jedinou zemí, kde je TikTok zakázaný buď plošně nebo jen u státních zaměstnaců. Vláda Nepálu se loni rozhodla zakázat TikTok, “protože tato aplikace sociálních médií je soustavně používána ke sdílení obsahu, který narušuje sociální harmonii a narušuje rodinné struktury a naše sociální vztahy”.

Indie zakázala používání TikToku už v roce 2020 “z bezpečnostních důvodů”. Byť je tato nejlidnatější země světa spolu s Čínou v ekonomickém paktu BRICS, jejich vzájemné vztahy nejsou příliš vřelé. Indie má vůči Číně velký obchodní deficit a oběma zemím se nepodařilo vyřešit hraniční spor a indická média opakovaně informovala o čínských vojenských vpádech na indické území a zvyšování čínského vlivu na okolní ostrovy poblíž Indie. Animozita Indie vůči Číně se ještě zvýšila minulý týden podepsáním čínsko-maledivského dvoustranného vojenského paktu.

Za bezpečnostní hrozbu považuje TikTok i Česká republika. Pokud se jedná o Spojené státy, zástupci čínské společnosti ByteDance považují toto nařízení Sněmovny reprezentatů za protiústavní.

Petr Dvořák
zdroj: USA Today

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář