Chytrý květináč. Co všechno umí a kolik stojí?

Datum 03.11.2019

Přemýšlíte, jak udělat radost někomu, kdo miluje pěstování rostlin a třeba už nemůže pracovat na zahradě? Poradíme s nákupem chytrého květináče. Současné technologie umožňují řadu činností, které se dříve dělaly výhradně venku, přesunout do domácího prostředí. I v panelákovém bytě tak můžete mít kompostér a jiné vychytávky. Jednou z dalších možností je chytrý květináč.

Co umí

Jde o docela jednoduchou záležitost, kdy pěstujete několik druhů bylinek či vhodné zeleniny v domácím prostředí. Pěstování neprobíhá v hlíně, ale základem jsou puky pěstební hmoty vložené do živného roztoku. Chytrý květináč zajišťuje závlahu a osvětlení. Vy musíte občas doplnit zásobu vody a ve stanovený interval přidat hnojivo. Výsledkem mohou být bylinky, jako je bazalka, koriandr, máta, ale třeba také zelenina. Daří se salátu či malým papričkám či rajčátkům.

Co neumí

Nečekejte zázraky. Květináč neposkytuje velký prostor pro kořeny a umělé osvětlení nikdy nenahradí slunce. Podle zkušeností se ukazuje, že pěstování některých druhů je spíše pro zábavu. Salát je hodně tenký a nevýrazný. Bazalka vychází docela slušně. Většina květináčů se sice honosí názvem smart, ale nezvládají komunikovat s chytrými telefony, takže nemáte přehled o tom, co máte právě udělat, aby vaše sazenice zdárně prosperovaly. Některé modely jsou určitým druhem komunikace vybaveny.

Kolik to stojí

Bohužel zatím dost vysoká cena brání většímu rozšíření. Chytrý květináč stojí zhruba kolem necelých dvou tisíc u malých modelů, ale ty větší vyjdou na čtyři tisíce Kč a dokonce existují modely, které vycházejí na šest tisíc. Další nemalé peníze utratíte za puky pěstební hmoty se semínky. Jejich součástí je i speciální hnojivo, ale i tak je cena příliš vysoká.
Zdroj: instory.cz
Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář