Americká Samoa vyrábí 100 % čistou elektřinu díky Muskově Tesle

Datum 14.04.2017

Americká Samoa je nezačleněné území Spojených států nacházející se v jižním Pacifiku. Stejně jako na dalších odlehlých ostrovech je tamní život v mnoha ohledech velmi rozdílný od života na kontinentu, zejména pokud jde o výrobu elektrické energie.

Ostrov Ta’u je nejvýchodněji položený sopečný ostrov Samojského souostroví. Doposud se musel u výroby elektřiny spolehnout jen na dieselové generátory. To znamenalo každoročně dovézt do těchto odlehlých končin téměř půl milionů litrů nafty. Náklady na přepravu tak velkého množství paliva do vzdálených míst jsou extrém­ně vysoké. Díky Tesle, mají ostrované dostatek energie z obnovitelných zdro­jů pro téměř 100 % svých potřeb.

Nyní nová 1.4 MW mikrosíť bude dodávat energii prakticky pro celý ostrov. Zálohu energie vyrobené ze slunce budou zajišťovat 6 ­MWh baterie. To by měla být dostatečná kapacita ke zvládnutí noční spotřeby elektřiny celého ostrova. Dieselové elektrocentrály pro výrobu elektřiny budou stále k dispozici pro účely zálohy.

„Vzpomínám si na dobu, kdy tady dva měsíce nebyli schopni dostat loď,” říká Keith Ahsoon – místní obyvatel, jehož rodina vlastní obchod s potravinami na ostrově – v blogu na portále Tesly. „S tou lodí se spoléháme na vše, včetně dovozu nafty pro naše generátory na výrobu elektřiny. Jakmile je nafty málo, snažíme se ji šetřit tak, že generátory používáme pouze ráno a odpoledne. Vodárny také používají čerpadla, všichni na ostrově na nich závisejí. Je těžké žít a nevědět co se bude dít. Vzpomínám si, jak jsem v mládí používal jenom svíčky. A teď v roce 2016 zažíváme stejné problémy.“

Toto zavedení solární energie bylo financováno úřadem hospodářského rozvoje ostrova Americká Samoa, americkou EPA a ministerstvem vnitra. Umístění ostrova a jeho počasí je ideální pro výrobu elektřiny ze solárních panelů. Populace Americké Samoy se po celá desetiletí, vzhledem k omezeným ekonomickým příležitostem, zmenšuje a spoléhat se na pravidelné dodávky nafty pro výrobu elektřiny tomuto scénáři nepomáhalo. Samotná pravidelná dodávka elektrické energie okamžitě ostrov neoživí, ale bez stabilních dodávek elektřiny není možné přilákat podnikatele.

Není to poprvé, co jsme psali o tom, jak baterie a obnovitelné zdroje energie mohou změnit život odlehlých komunit či méně rozvinutých zemí. Obrovské elektrické sítě, které poskytují levnou energii jsou skvělé, pokud je můžete stavět, ale miliony lidí na celém světě žije v oblastech, kde to možné není. Ať už v důsledku politické nestability, války, omezených ekonomických zdrojů, nebo v důsledku naprosté obtížnosti budování infrastruktury v odlehlých místech, tyto oblasti by měly být schopny generovat elektrickou energii pro lokální potřebu. Solární farmy spolu s bateriemi můžou tuto službu dlouhodobě poskytovat.

„To se zapíše do historie,“ řekl Ahsoon v příspěvku. „Tento projekt pomůže snížit uhlíkovou stopu. Tady na ostrově se setkáte s glo­bálním oteplováním hned z první ruky. Eroze pláží a další viditelné změny jsou součástí zdejšího života. Je to vážný problém a tento projekt snad bude dobrým příkladem k následování pro všechny ostatní.“

Výroba energie z přílivových vln je další možností, alespoň v některých místech. I když jen hrstka zemí využívá ve svém energetickém mixu přílivové elektrárny, kanadská provincie Nové Skotsko nedávno ohlásila nasazení přílivového generátoru o výkonu 2MW v zátoce Fundy. Zatímco zařízení pro získávání energie z přílivových vln je stále velmi drahé ve srovnání s větrem nebo solární energií, není důvod si myslet, že i tady nebudeme vidět podobný scénář dlouhodobého snižování ceny.

VodaDnes
Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář