Nabíječka sdružující v sobě napájecí zdroj napětí i nabíječ baterií 2 v 1

Datum 06.06.2022

Foto: Akam

Pro splnění požadavků rostoucího počtu aplikací vyžadujících kombinované napájecí jednotky přichází taiwanský výrobce MEAN WELL s novou řadou NPP sdružující v sobě napájecí zdroj napětí i nabíječ baterií 2 v 1.

Předností NPP modelů je možnost manuálně zvolit režim provozu: napájecí zdroj stabilizovaného napětí / inteligentní 3-stupňový nabíječ olověných baterií (tovární nastavení). Změna režimu probíhá snadno prostřednictvím jumperu (propojky) na předním panelu krytu.

Prvními modely řady NPP jsou zástupci s výkony 450 W (NPP-450) a 750 W (NPP-750). Snahou výrobce MEAN WELL bylo při návrhu NPP univerzální použití jak pro různé typy zátěží, tak pro různé typy akumulátorů. Mezi silné přednosti odlišující sérii NPP od konkurence tak patří široký uživatelsky nastavitelný výstupní rozsah napětí. Nastavení hladiny výstupu je realizováno pomocí otočného prvku VR rovněž přístupného na předním panelu. Konkrétní napěťové intervaly výstupů jsou v nabídce odstupňovány takto: NPP-X50-12 (10,5-21 V), NPP-X50-24 (21-42 V), NPP-X50-48 (42-80 V), NPP-450-72 (54-100 V). V katalogovém listu typu NPP-450 je výrobcem doporučený rozsah kapacit akumulátorů od 19 do 300 Ah (450W varianta). U výkonnějšího 750W typu jsou doporučené kapacity akumulátorů 40 – 500 Ah (doporučená kapacita je dle typu NPP nepřímo úměrná napětí nejčastěji používaných Pb akumulátorů 12/24/48/(72). Pro další rozšíření použitelnosti jsou NPP zdroje/nabíječe vybaveny možností uživatelsky omezit výstupní proud v rozsahu 50-100 % jmenovitého.

Automatické plynulé chlazení s nucenou ventilací regulované dle informace zabudovaného teplotního snímače spouští motor ventilátoru jen v nezbytně nutném případě a kompromisně k zajištění dlouhodobě optimálních provozních podmínek vnitřní výkonové elektroniky. Prioritou MEAN WELL je jako vždy maximalizace spolehlivosti a životnosti výrobku. I díky samočinné adaptaci na pracovní teplotu NPP řady MEAN WELL deklaruje funkčnost v provozních podmínkách s teplotami -30 až 70 °C.
Pro možnost začlenění do komplexního automatizovaného napájecího systému, popř. individuálního dálkového řízení, je NPP řada vybavena ovládacím vstupem remote ON/OFF.

Samozřejmostí je u MEAN WELL konstrukce NPP ve shodě s nedávno zavedeným mezinárodním bezpečnostním stan­- dardem IEC62368-1. NPP navíc plní vyšší bezpečnostní požadavky pro domácí instalace EN60335-1/-2-29. Bezpečný provoz i ochrana zátěže připojené na zdroje/nabíječe NPP jsou podpořeny přítomností mnoha efektivních inteligentních ochranných funkcí proti svodu, přetížení nebo přepětí na výstupu i proti vlastnímu přehřátí.

Protože NPP řada je designována pro mobilní použití, v nabídce příslušenství je také pomocný úchyt pro pohodlný přenos v rámci provozovny či v exteriéru.

Vklad prostředků do precizního vývoje nové řady NPP spolu s obvyklým zahořováním před uvolněním na trh k zákazníkům dovoluje výrobci prodloužit záruku spolehlivé funkce na 3 roky.
Kombinované jednotky pro napájení a nabíjení NPP tak naleznou využití v aplikacích s nejrůznějšími bateriemi poháněnými jednostopými vozidly, roboty, ručním nářadím, mobilními průmyslovými stroji atp.

Ing. Libor Machan

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář