Ceny paměťových čipů klesají z vysokých cen v době pandemie

Datum 14.07.2022

Foto: Unsplash

Paměťové čipy jsou klíčovými součástmi ve všech zařízeních od chytrých telefonů přes osobní počítače až po servery datových center, automobily a chladničky. Tvoří přibližně 28 % všech tržeb v polovodičovém průmyslu, jehož hodnota dosahuje 595 miliard dolarů, uvedl Wall Street Journal.

Ceny těchto paměťových čipů během pandemie prudce vzrostly v důsledku zvýšené poptávky po elektronických zařízeních. Výsledkem byl jejich historický nedostatek, který vedl k dalšímu růstu cen a šťastným časům pro firmy vyrábějící polovodiče. V loňském roce měli výrobci paměťových čipů Samsung Electronics Co. Ltd., SK Hynix Inc. a Micron Technology Inc. nejvyšší tržby ve své historii.

Nyní ceny klesly na úroveň, která naznačuje, že boom poptávky pravděpodobně skončil. Průměrná smluvní cena typu paměti, nazývaného DRAM, klesla během čtvrtletí od dubna do června oproti předchozímu roku o 10,6 %, což je první takový pokles za poslední dva roky, uvádí globální poskytovatel informací o trhu s technologiemi TrendForce, která se zabývá průzkumem trhu na Tchaj-wanu. Očekává se, že v následujících měsících budou ceny klesat ještě výrazněji.

Výrobci čipů se začínají připravovat na těžší období v nadcházejících měsících. Tento týden společnost Samsung Electronics, největší světový výrobce paměťových čipů, předpověděla nižší tržby ve srovnání s předchozím čtvrtletím, čímž skončila tři po sobě jdoucí čtvrtletí rekordních tržeb.

Hráč č. 3 z výše uvedených – společnost Micron – bude pravděpodobně zasažen ještě více. Minulý měsíc tato společnost vydala prognózu tržeb, která byla výrazně pod odhady Wall Street. Dodala, že kvůli změněným vyhlídkám zpomalí své plány na expanzi a omezí výdaje.

Zpráva TrendForce ukázala, že ceny druhého hlavního druhu paměťových čipů, nazývaného NAND flash, v posledních dvou letech kolísaly mnohem divočeji. NAND, která je médiem pro ukládání obsahu, zaznamenala na začátku roku růst cen, což bylo důsledkem problému s kontaminací ve dvou velkých výrobních závodech, který vedl ke snížení dodávek.

Podle TrendForce však bude po zbytek roku po obou typech paměťových čipů nižší poptávka. Předpokládá, že průměrná smluvní cena pamětí DRAM klesne ve třetím čtvrtletí o 21 % oproti stavu před rokem. Ceny pamětí NAND by měly klesnout o 18 %.

Richard Pappen
zdroj: Wall Street Journal

Napsat komentář