Transformátory s rozebiratelným jádrem nově pro měření do 20 kHz!

Datum 09.08.2022

Měřicí transformátor (X)KBU. Foto: GHV Trading

Německá společnost MBS AG se již více než 40 let zabývá výrobou měřicích transformátorů proudu nízkého napětí. Již od počátku klade vysoký důraz na bezpečnost, kvalitu a přesnost měření. Na základě dlouholetých zkušeností nyní představuje novinky v oblasti měření vyšších harmonických.

Již osvědčenou řadou výrobního programu firmy MBS jsou transformátory s rozebiratelným jádrem typu KBR a KBU. Tyto transformátory je možné instalovat dodatečně, bez rozpojení měřeného obvodu, a jsou tedy ideálním řešením pro retrofit instalace. Obrovským benefitem, kterým tyto trafa disponují, jsou malé, kompaktní rozměry, díky kterým se snadno montují i do špatně dostupných míst či omezených prostor, a to i s pomocí pouze jedné ruky. 

Čerstvou novinkou v oblasti rozebratelných transformátorů jsou dvě inovované řady s označením XKBR a XKBU. Designově jsou totožné s výchozí generací KBR a KBU, nicméně tato dvě nová provedení vysoce přesně přenášejí proudové signály do 20 kHz, a úvodní písmeno X zde tedy značí vhodnost těchto přístrojů pro měření vyšších harmonických, ale je samozřejmě možné používat je také i pro klasické, 50 Hz aplikace.

Modely KBR a XKBR jsou určeny pro instalaci na vodič s kulatým průřezem a jejich sekundár je již z výroby osazen propojovacími vodiči v daných délkách. Pro výstupní signál 1 A činí délka vodiče 2,5 m, a pro provedení 5 A je dostupný kabel o délce 0,5 m. Na požádání je možné tuto délku přizpůsobit potřebám zákazníka. Integrovaná fixační spona transformátoru umožňuje upevnění na vodič jednou rukou a u menších provedení je volitelně dostupná také příchytka na DIN lištu.

Transformátory KBU a XKBU jsou pak určeny pro vyšší proudy, a tedy primárně pro instalaci na přípojnice. Tyto disponují sekundárními svorkami v klasickém šroubovém provedení a umožňují uchycení primárního vodiče pomocí fixačních šroubů. Možností je také montáž na panel pomocí standardně dodávaných upevňovacích patek.

Transformátory pro měření vyšších harmonických jsou dostupné ve třídách přesnosti 0,5 a 1 a rozsah primárních proudů je v rozmezí od 100 A do 2 500 A. Výstupní signály, podobně jako u běžných induktivních měřicích transformátorů proudu, což známe z normy IEC 61869-2, mají jmenovitou hodnotu 1 A nebo 5 A a výkonové údaje jsou totožné s obvyklými hodnotami.

Přesnost měření vyšších frekvencí řadou XKBR odpovídá Δϕ ≤ 1° @ 0,05-20 kHz a ε ≤ 2% @ 0,05-1,5 kHz, při vyšších frekvencích je pak chyba úměrně větší v závislosti na konkrétním modelu. Řada transformátorů XKBU, určena pro vyšší proudy, odpovídá přesnosti Δϕ ≤ 1° @ 0,05-20 kHz; ε ≤ 2% @ 0,05-10 kHz a ε ≤ 3% @ 10-20 kHz.

Pro požadavky měření vyšších harmonických v nových instalacích je dostupná klasická-průvleková řada XCTB, která navíc, díky provoznímu napětí do 1,2 kV, vyhovuje pro použití v sítích 690 V. Připojení sekundáru zde značně ulehčí přítlačný bezšroubový systém svorek Cage Clamp®, hlavní předností modelu XCTB je ale to, že ve většině převodů jsou tyto transformátory dostupné i ve třídě přesnosti 0,5 a 0,5S. Skvělá je také přesnost měření vyšších harmonických:  Δϕ ≤ 2°| ɛ ≤ 2% @ 0,05-10 kHz; Δϕ ≤ 3° | ɛ ≤ 3% @ 10-20 kHz. 

Pro další informace navštivte web společnosti GHV Trading, spol. s r.o. 

Daniel Rycka, GHV Trading, spol. s r. o.

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář