Švédsko nebude s Ruskem sdílet výsledky vyšetřování výbuchů na plynovodech Nord Stream

Datum 11.10.2022

Letecký snímek úniku plynu v Baltském moři, pořízený ze stíhačky F-16 patřící dánským ozbrojeným silám. Foto: Danish Defence

Švédská premiérka Magdalena Anderssonová včera uvedla, že Švédsko nebude s ruskými úřady ani s Gazpromem sdílet výsledky vyšetřování výbuchů plynovodů Nord Stream. Švédští vyšetřovatelé na místě činu u plynovodů Nord Stream 1 a 2 z Ruska do Evropy našli důkazy o detonacích a státní zástupci mají podezření na sabotáž.

Minulý týden zaslal ruský premiér Michail Mišustin švédské vládě dopis, v němž požadoval, aby se ruské orgány a Gazprom mohly zapojit do vyšetřování, což Švédsko odmítlo. Včera premiérka Anderssonová prohlásila, že Švédsko se s ruskými úřady nepodělí ani o výsledky vyšetřování výbuchů, k nimž došlo ve švédské hospodářské zóně.

“Ve Švédsku jsou naše předběžná vyšetřování důvěrná a to samozřejmě platí i v tomto případě,” řekla Magdalena Anderssonová novinářům.

Anderssonová nicméně uvedla, že Švédsko nemá žádnou pravomoc zabránit ruským plavidlům v návštěvě míst výbuchů nyní, když bylo vyšetřování na místě činu ukončeno. Evropa, která se dříve spoléhala na Rusko v dodávkách přibližně 40 % plynu, čelí energetické krizi v důsledku invaze Moskvy na Ukrajinu, která drasticky omezila dodávky tohoto paliva.

Milan Matějíček
zdroj: Reuters

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář