Řecko ukončuje závislost na ruském plynu

Datum 30.09.2022

Foto: Pexels

Řecké ministerstvo energetiky včera oznámilo, že největší řecká plynárenská společnost DEPA Commercial se dohodla se společností TotalEnergies na dodávkách zkapalněného zemního plynu (LNG) v případě potřeby i v zimním období.

“Jedná se o dohodu, která má klíčový význam pro zásobování země energií v případě, že budou omezeny nebo zastaveny toky plynu z Ruska,” uvádí se v prohlášení k dohodě, která stanoví, že společnost TotalEnergies bude Řecku dodávat dva tankery LNG každý měsíc po dobu pěti měsíců, a to až do března 2023. Toto množství představuje přibližně jednu sedminu roční spotřeby plynu (70 terawatthodin v roce 2021) a podle kompetentních zdrojů nahradí téměř 100 % dovozu ruského plynu nejen pro společnost DEPA, ale pro celou zemi.

DEPA dováží od Gazpromu na základě dlouhodobé smlouvy přibližně 2 miliardy metrů krychlových plynu ročně, zatímco množství dovážené společnostmi Mytilineos, Copelouzos Group a Public Power Corporation (PPC) činí dohromady 1 miliardu metrů krychlových.

Pozoruhodné je také to, že smlouva nestanovuje cenu plynu s ohledem na nizozemský TTF, který podle šéfa DEPA Kostase Xifarase u příležitosti probíhající debaty v evropských institucích o zavedení stropu “již neodráží rovnováhu nabídky a poptávky”.

Řecko si vyhrazuje právo plyn nekoupit, ale zaplatit storno poplatek. Dohoda je součástí rámce bezpečnosti dodávek v zemi, z něhož vyplývá, že pokud LNG nebude zapotřebí, bude společnosti DEPA uhrazena pokuta, kterou zaplatí společnosti TotalEnergy, což je jistý poplatek za bezpečnost dodávek, který platí uživatelé plynárenské soustavy.

Riziko těchto výdajů je považováno za opodstatněné vzhledem k napjaté situaci na geopolitickém a energetickém poli v posledních dnech.

Podle odhadů agentury Bloomberg sabotáž na plynovodu Nord Stream zvyšuje poptávku po LNG v Evropě o 90 %. Řecko v současnosti dostává ruský plyn prostřednictvím plynovodu TurkStream, který přes Srbsko zásobuje také Maďarsko.

Atény se snaží snížit svou závislost na ruském plynu zvýšením dovozu LNG a znovuotevřením několika uhelných elektráren. Také plánují přestavbu některých plynových elektráren na dieselové.

Milan Matějíček
zdroj: Energy Press

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář