V USA vzniká největší výrobna uměle pěstovaného masa na světě

Datum 10.12.2022

Společnost Believer Meats zahájila výstavbu největšího zařízení na výrobu uměle pěstovaného masa na světě. Foto: Believer Meats

Izraelská společnost Believer Meats, dříve známá jako Future Meat, chce hrát klíčovou roli v dostupnosti laboratorně pěstovaných masných výrobků a nový závod ve výstavbě v USA by měl tomuto úsilí napomoci. Zpráva odboru obchodu a prámyslu Severní Karolíny uvádí, že společnost zahájila výstavbu nové továrny v americkém státě, která se stane největší svého druhu na světě a v níž se bude pomocí patentované technologie ve velkém měřítku vyrábět pěstované maso. Jedná se o investici ve výši více než 123 milionů dolarů do svého prvního v městě Wilson.

Spolu se startupy, jako je Impossible Foods se společnost Believer Meats snaží snížit náklady na uměle pěstované maso a v posledních několika letech učinila několik důležitých kroků k dosažení tohoto cíle. Patří mezi ně otevření první továrny v Izraeli a významné investice, které umožnily snížit cenu laboratorně pěstovaných kuřat na 1,70 USD za kuřecí prsíčko.

Na tyto úspěchy chce společnost navázat výstavbou první komerční továrny v USA. Minulý týden byl podle jejích slov položen základní kámen závodu ve Wilsonu v Severní Karolíně, který se po dokončení bude rozkládat na ploše 18 500 m2 a stane se největším centrem pro výrobu uměle pěstovaného masa na světě.

“Náš závod posouvá společnost Believer jako lídra v oboru uměle pěstovaného masa,” uvedla Nicole Johnson-Hoffmanová, generální ředitelka společnosti Believer Meats. “Naše značka neustále prokazuje své odhodlání rozšiřovat výrobní technologie a kapacity a díky novému výrobnímu centru v USA jsme o krok blíže ke komercializaci. Společnost Believer celosvětově nastavuje standardy, které umožní budoucím generacím jíst takovéto maso a užívat si ho.”

Společnost Believer Meats uvádí, že po uvedení do provozu bude mít zařízení kapacitu na výrobu nejméně 10 000 tun uměle pěstovaného masa ročně. K tomu bude sloužit “omlazovací proces” společnosti, při němž se buňky odebírají z živých zvířat a zpracovávají se ve fermentorech z nerezové oceli, přičemž se jim podávají živiny, aby se množily a vytvářely tkáně. Ty se následně stanou jedlými kusy masa.

“Společnost Believer má za úkol zajistit, aby si i budoucí generace mohly pochutnávat na mase, které známe a bez kterého se mnozí z nás neobejdou,” uvedla Johnson-Hoffmanová. “Zahájení výstavby našeho prvního závodu v USA je přelomovým okamžikem nejen pro naši společnost, ale i pro celé odvětví, protože dokazuje naše odhodlání učinit z uměle pěstovaného masa realitu. Rozsah našeho závodu je obrovským skokem vpřed, který zajistí, že budeme moci vytvářet maso, které bude nejen chutné, udržitelné a výživné, ale také široce dostupné.”

Richard Pappen
zdroj: Oddělení obchodu státu Severní Karolína

Výstava Volty 700 x 200 px

Komentáře k článku (1)

  1. Dotaz,
    jakým způsobem, jak často a v jakém rozsahu a za jakých životních podmínek se budou odebírat buňky ze živých zvířat? Jaké množství zvířat bude muset být pro vyrobené množství hmoty zneužíváno v nepřirozených podmínkách. Jistě nepůjde o welfare. V podstatě se budou týrat živá zvířata, aby mohla být vyrobena “zelená” a “etická” náhrada masa a aby si ji konzumenti mohli užívat aniž by se ptali co je za tím.
    To není maso bez zvířat ale pouze marketingová lež.

Napsat komentář