Ceny pamětí DRAM klesly v 1. čtvrtletí o 20 % a očekává se další pokles

Datum 02.04.2023

Foto: Corsair

Paměti DRAM jsou díky celosvětového poklesu na trhu s osobními počítači mnohem dostupnější. Společnosti, které nakupují paměti od výrobců, jako jsou Micron a SK Hynix, snížily své objednávky, čímž se zároveň snížila poptávka. To způsobilo, že průměrná prodejní cena pamětí DRAM klesla v prvním čtvrtletí roku 2023 o 20 % kvůli nadbytečným zásobám. Očekává se, že ceny klesnou o dalších 10 až 15 % i v následujícím čtvrtletí.

Zprávy o klesajících cenách DRAM jsou podrobně popsány v nové zprávě analytické společnosti Trendforce, která dlouhodobě monitoruje odvětví osobních počítačů. V její poslední zprávě se uvádí, že společnosti Micron a SK Hynix začaly snižovat výrobu pamětí DRAM kvůli klesající poptávce. Odběratelé pamětí, jako jsou systémoví integrátoři, snižují své objednávky již třetí čtvrtletí. Jelikož je poptávka nízká, jediným způsobem, jak dostat ceny zpět nahoru, je podle zprávy snížení nabídky. Nicméně těmto věcem chvíli trvá, než proniknou do globálního dodavatelského řetězce, takže není jasné, kdy se dopad těchto opatření projeví v maloobchodě. I když je pro toto nadcházející čtvrtletí prognóza dalšího poklesu pamětí DRAM, není jasné, zda budou ceny klesat i ve třetím čtvrtletí.

Nejméně žádaným produktem je malá 8GB paměť DDR4. Tento typ paměti byl poprvé uveden v roce 2014 a je v závěrečné fázi svého životního cyklu. Postupně jej nahrazuje paměť DDR5. Přestože kupci pamětí již mají ve svých skladech zásoby až na 9-13 týdnů, nejnovější snížení cen by mohlo podnítit firmy k tomu, aby kvůli nízkým cenám nakoupily ještě více pamětí DDR, což by vedlo k dalšímu poklesu cen ve 2. čtvrtletí.

Jedním z dalších pozoruhodných údajů ve zprávě je, že navzdory nedávné explozi, kdy se mluvilo o umělé inteligenci, to vůbec neovlivnilo poptávku po pamětech pro GPU. Podle zprávy je poptávka po mainstreamovém produktu, jako je GDDR6 8Gb, stále nízká. Navíc se v současné době přechází na 16GB moduly.

Milan Matějíček
zdroj: TrendForce

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář