Video: Robotický pes používá přední “tlapky” k otevírání dveří

Datum 08.04.2023

Foto: Carnegie-Melonova Univerzita.

Vědci z Carnegie-Mellonovy Univerzity a Kalifornské univerzity v Berkeley vyvinuli čtyřnohého robota s širším rozsahem pohybů, než má průměrný robotický pes. Robot kombinuje hbitou lokomoci s pokročilejší manipulací s předními končetinami. Výsledkem je robotický pes, který se dokáže opřít o zeď, stisknout tlačítka výtahu a dokonce si umí i “hrát” s míčem.

Jejich robot je Unitree Go1 vybavený technologií Intel RealSense, která umožňuje 3D zobrazování. Tým představí robota na letošní Mezinárodní konferenci o robotice a automatizaci IEEE (ICRA), ale jeho nynější schopnosti už ukazuje video, které sdílel jeden z inženýrů. Robot přistoupí ke zdi a podepře se předními končetinami (podobně jako nadšený pes, když někdo zazvoní u dveří). Jednou rukou se robot udržuje ve vzpřímené poloze a druhou rukou stiskne tlačítko, které otevře dveře po jeho levici. Poté se vrátí na všechny čtyři a couvne, než překročí práh.

Další ukázka ukazuje robota, který používá váhu svého těla ke stisknutí větších tlačítek, jako jsou dlouhá tlačítka pro ovládání dveří umístěná pro vozíčkáře. V další ukázce se pak robot přikrčí nad malým míčem a přední končetinou do něj kopne. Navzdory tvrzení společnosti IEEE, že bychom neměli o čtyřnohých robotech vždy přemýšlet jako o “psech”, je tento robot možná psovi nejpodobnější.

Richard Pappen
zdroj: Popular Science

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář