Největší 3D tištěná budova v Evropě bude datovým centrem

Datum 04.06.2023

Návrh největší evropské budovy vytištěné na 3D tiskárně. Foto: Kraus Gruppe

Budova vytištěná na 3D tiskárně konsorcia inženýrských firem, která by měla být dokončena už příští měsíc, bude sloužit jako datové centrum, oznámila společnost Kraus Gruppe. Stavba se bude nacházet v německém Heidelbergu. Z dostupných zpráv vyplývá, že budova bude mít zvlněný exteriér a bude se tyčit do výšky téměř 9 metrů. Délka budovy má být 54 m, zatímco šířka je plánována na 11 m, což z ní bude činit největší 3D tištěnou budovu v Evropě.

Technologie 3D tisku pochází od společnosti COBOD, která se podílela i na výrobě největší 3D tištěné budovy na světě v roce 2021. Zpráva uvádí, že její technologie COBOD BOD 2 byla použita k 3D tisku dvoupatrového domu v Antverpách.

Samotná stavba se v dnešní době stala poměrně přímočarou a typickou, kdy se pomocí tiskárny vylévá z trysky směs podobná cementu a pomocí vrstev se staví vnější plášť budovy. Předpokládaná doba tisku je 140 hodin, poté převezmou svou úlohu řemeslníci k montáži dveří, střechy a elektroinstalace.

Očekává se, že stavba bude produkovat pouze 55 % emisí uhlíku, které obvykle provázejí stavby z portlandského cementu, což otevírá cestu k ekologičtějším budovám. Očekává se také, že stavba bude recyklovatelná, ačkoli podrobnosti o procesu nebyly bezprostředně k dispozici.

Plánovaný vzhled budovy je ukázkou toho, jak se technologie 3D tisku rychle zdokonaluje a může přinášet estetické návrhy a ne jen vytlačovat materiál ve vrstvách. Když se k tomu přidá výhoda rychlé doby výstavby a možnost stavět větší konstrukce, tato technologie neustále a jistě směřuje k tomu, aby se každým dnem stala běžnou.

Milan Matějíček
zdroj: Krauss Gruppe

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář