EWA se představila v Austrálii

Datum 11.06.2023

Foto: ČVUT

Univerzitní centrum energeticky efektivních budov ČVUT vystavovalo v české národní expozici na veletrhu OZWATER´23 v Sydney zařízení EWA (Emergency  Water from Air), které je nejnovějším přírůstkem do rodiny S.A.W.E.R. tvořené systémy pro výrobu vody z pouštního vzduchu. Novinka vznikla ve spolupráci s předním českým výrobcem kontejnerů, kontejnerových a skříňových nástaveb KARBOX s.r.o.

Jedná se o mobilní zařízení pro získávání vody ze vzduchu v pouštním prostředí, které díky svým parametrům nemá v současné době konkurenci na trhu. Jeho průměrná denní produkce vody v poušti je 25 až 35 litrů. Samozřejmě ho lze provozovat i ve vlhčím prostředí, v němž může vyrobit 50 až 70 litrů vody za den.

Prototyp jsme nejprve půl roku testovali v našich buštěhradských laboratořích, kde jsme simulovali pouštní klimatické podmínky. Ještě před veletrhem OZWATER´23 jsme ho vyzkoušeli v reálném prostředí velmi suchého australského vnitrozemí. V něm zařízení po dobu několika dnů generovalo průměrně 25 litrů vody za den.

Vnitrozemí australského kontinentu se potýká s rostoucím nedostatkem pitné vody, a tím pádem i vysokou cenou balené pitné vody. Proto má EWA potenciál být komerčně úspěšná a získat uznání podobně jako její sesterská technologie S.A.W.E.R., která vyráběla vodu z pouštního vzduchu pro českou národní expozici na světově výstavě EXPO 2020 v Dubaji, kde získala ocenění pro nejlepší inovaci.

Tým autorů ČVUT

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář