Kulaté konektory Telegärtner M12 a M8

Datum 27.07.2023

Foto: EST

Kulaté, bezpečné, robustní. Konektorové řady STX M12x1 a M8x1 IP67 jsou ideálním řešením všude tam, kde je vyžadována průběžná kabeláž průmyslových komunikačních sítí s přenosem maximálních datových rychlostí a velkou odolností proti vibracím a nárazům.

Konektory M12 jsou kulaté konektory se závitem 12 mm, které jsou díky tomu zvláště odolné proti vibracím a nárazům. Konektory a zásuvky M12 jsou proto používány všude tam, kde je nutná průběžná kabeláž průmyslových komunikačních sítí s nejvyššími datovými přenosy. To může být při kontrole zavazadel na letišti, u informačního systému pro cestující nebo u automatizovaných zařízení na kontrolu procesů. Konektorová řada M12 s krytím IP67 sestávající se z konektoru, zásuvky a spojovacích kabelů M12 je optimálním řešením pro přenos nejvyšších datových rychlostí v těžkých podmínkách. 

Přehled výhod

Konektory M12 odpovídají požadavkům průběžné kabeláže v průmyslových komunikačních sítích podle normy IEC 61918. Produkty M12 jsou jako 4pólové D-kódované konektory v Cat.5 a jako 8pólové X-kódované konektory v Cat.6. 4pólové konektory M12 jsou určeny pro datové rychlosti do 100 Mbit/s v prostředí Profinet, 8pólové X-kódované konektory M12 mohou přenášet data až do 10 Gbit/s.

Produktové portfolio M12 zahrnuje konektory a zásuvky M12, které lze zapojovat přímo na místě na masivní i lankové vodiče. Vestavné zásuvky M12 s i bez pouzdra pro montáž na přední nebo zadní stěnu a předem osazené kabely konektory M12 v různých konfiguracích.  

Konektory připojíte rychle, snadno a bez speciálního nářadí:

  1. Příprava kabelu: Kabelové šroubení a těsnění odsuneme o min. 40 mm, odstraníme plášť kabelu a stínící pletivo posuneme dozadu, roztřídíme jednotlivé páry vodičů
  2. Zavedení kabelu: Kabel zavedeme do manažeru žil, stiskneme pero, rozmotáme páry a zavedeme jednotlivé žíly do manažeru žil, přečnívající žíly zastřihneme
  3. Sešroubování konektoru M12: Manažer žil nasadíme na vložku konektoru, přitom dbáme správné polohy, nasuneme manažer žil a nasadíme kabelové šroubení, kabelové šroubení pevně sešroubujeme s vložkou konektoru, šroubení utáhneme klíčem. U průměru kabelů mezi 5,5 a 7,5 mm použijeme přídavné těsnění

Vestavné zásuvky M12. Foto: EST
Kabelové zásuvky a zástrčky M12. Foto: EST
Robustní propojovací kabel M12. Foto: EST

U pohyblivých aplikací jako např. u plně automatických regálových zakladačů nebo u průmyslových robotů klade mechanické zatížení enormní požadavky na kabeláž. Výpadek jediné komponenty může mít nedozírné důsledky u pracovních a výrobních postupů a může znamenat značné náklady. Kabel igus® chainflex Profinet v kombinaci s konektorem M12 představuje dokonalou kombinaci pro zvýšenou bezpečnost proti výpadku. 

Konektor M8 – robustní v každé velikosti

Všude tam, kde se používají menší síťové komponenty, jako např. senzory, aktory nebo kamery, jsou potřeba i menší konektory. Právě pro tyto aplikace, kde prostor hraje velkou roli nabízíme kulaté konektory M8, které mají o 30 % menší konstrukci než konektor M12. Díky robustnímu pouzdru je odolný proti úderům, vibracím a vodě (IP67). Určen je pro datové rychlosti do 100 Mbit/s v prostředí Profinet.

Porovnání. Foto: EST
Vestavné zásuvky M8. Foto: EST
Kabelové zásuvky a zástrčky M8. Foto: EST
Robustní propojovací kabel M8. Foto: EST

Více informací o konektorech M12 najdete v produktovém katalogu, případně nás neváhejte kontaktovat pro bližší informace či technické dotazy.

Výhradní zastoupení značky Telegärtner v ČR

Produkty Telegärtner, stejně jako produkty dalších renomovaných výrobců v oblasti elektrotechniky, komunikačních a řídicích systémů, vzduchotechniky a kabelů na český a slovenský trh výhradně dodává společnost Elektro-System-Technik s.r.o., Pod Pekárnami 338/12, Praha 9-Vysočany. T: 266 090 711, E: obchod@est-praha.czwww.est-praha.cz

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář