Umělá inteligence úspěšně pilotovala dron XQ-58A Valkyrie

Datum 05.08.2023

Letoun F-15E Strike Eagle letí ve formaci s letounem XQ-58A Valkyrie řízeným umělou inteligencí vyvinutou týmem Autonomous Air Combat Operations (AACO) z AFRL. Foto: U.S. Air Force

Zkušební let experimentálního bezpilotního letounu XQ-58A “Valkyrie” se uskutečnil 25. července v testovacím a výcvikovém komplexu Eglin na Floridě a dron byl po dobu přibližně tří hodin plně řízen umělou inteligencí. Oznámila to ve své tiskové zprávě ve středu 2. srpna americká Výzkumná laboratoř vzdušných sil (ARFL – Air Force Research Laboratory).

Tento test následoval po zhruba dvou letech výzkumu a vývoje, na němž se podílela společnost Skyborg Vanguard, tým složený z pracovníků Air Force Research Laboratory a Air Force Life Cycle Management Center se záměrem vytvořit bezpilotní stíhací letoun.

Algoritmy pro let vyvinul tým AACO (Autonomous Air Combat Operations). Zdokonalováním těchto algoritmů strávili programátoři spoustu hodin prostřednictvím simulací, vzletů s experimentálním letounem X-62 VISTA, práce s XQ-58A a provádění pozemních testovacích operací.

“Umělá inteligence bude kritickým prvkem budoucího vedení války a rychlosti, s jakou budeme muset chápat operační obraz a přijímat rozhodnutí,” uvedl v oznámení americký brigádní generál Scott Cain, velitel laboratoře. “Umělá inteligence, autonomní operace a tým člověk-stroj se nadále vyvíjejí nebývalým tempem a my potřebujeme koordinované úsilí našich vládních, akademických a průmyslových partnerů, abychom udrželi krok,” dodal.

AFRL vysvětluje, že americké ministerstvo obrany usiluje o zodpovědné využívání umělé inteligence. Aby toho bylo dosaženo, musí vývojáři a uživatelé autonomie s umělou inteligencí spolupracovat s akvizičními specialisty.

Petr Svoboda
zdroj: AFRL

O AFRL: Americká výzkumná laboratoř vzdušných sil (Air Force Research Laboratory) je hlavním vědeckým výzkumným a vývojovým centrem ministerstva letectví. AFRL hraje nedílnou roli při objevování, vývoji a integraci cenově dostupných bojových technologií pro vzdušné, kosmické a kybernetické síly. S více než 11 500 zaměstnanci v devíti technologických oblastech a 40 dalších provozech po celém světě poskytuje AFRL rozmanité portfolio vědeckých a technologických poznatků od základního až po pokročilý výzkum a vývoj technologií.
Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář