ATEX topidla řady CREx 020

Datum 17.10.2023

Foto: Stego

Řada průmyslových odvětví, jako jsou: chemický, petrochemický, farmaceutický, těžba ropy a zemního plynu, těžební průmysl, potravinářství, biopaliva a dokonce i odpadní vody, má specifické požadavky na provoz elektrických zařízení a jejich bezpečnost. Druhá generace topidel a termostatů STEGO pro ATEX a jiná nebezpečná prostředí, hlubinné doly nebo doly náchylné k požáru poskytuje ochranu před mrazem, nežádoucím kolísáním teplot a tvorbou kondenzátu ve spínacích a ovládacích skříních i měřicích zařízeních.

S osvědčenými odbornými znalostmi jako výrobce topení pro rozváděče splňují výrobky STEGO přísné požadavky pro aplikace určené do prostředí ohrožené výbuchem. ATEX topidla řady CREx 020 zajišťují ohřev skříní rozváděčů a také měřicích zařízení ve výbušných atmosférách zóny 1 (plynové atmosféry) a zóny 21 (prachová atmosféra) podle třídy ochrany Ex II 2 GD. Bezúdržbové konvekční ohřívače jsou k dispozici ve třech teplotních třídách (T3/T200 °C, T4/T135 °C a T5/T100 °C) a spolehlivě zabraňují škodlivé tvorbě kondenzátu, kolísání teplot a námraze ve výbušném prostředí. Řada CREx 020 navíc dosahuje stupeň ochrany IP66.

Topné těleso z hliníkového profilu v eloxovaném stříbrném provedení je vybaveno vysoce výkonnou topnou patronou. Modely CREx 020 jsou dostupné s topnými výkony od 50 do 250W. Hliníkové topné těleso se vyznačuje propracovanou geometrií konvekční plochy, která zajišťuje dokonalé rozložení teploty, aby nedocházelo k lokálnímu přehřívání. Topidla CREx 020 jsou navržena s minimální šířkou a jsou ideální pro konvenční instalaci vytápění.

Topidla CREx 020 lze namontovat pomocí příchytky na 35mm DIN lišty dle EN 60715 nebo ukotvit pevně pomocí šroubových přírub. Univerzální šroubovací příruby se hodí pro všechny velikosti ohřívačů a lze je bez nářadí vložit do profilu ohřívačů. To umožňuje kromě standardní montážní polohy i boční montáž, což poskytuje prostor pro optimální umístění v aplikaci.

ATEX termostat REx 011 od STEGO je vhodným partnerem pro ovládání konvekčního ohřívače CREx 020 v prostředí s nebezpečím výbuchu. S teplotní třídou T6/T85°C je mechanický kompaktní termostat standardním řešením pro regulaci teploty ve výbušném prostředí třídy ochrany Ex II 2 GD. REx 011 je k dispozici ve dvou verzích, se dvěma různými vypínacími teplotami (+15 °C nebo +25 °C). Technicky propracovaný ATEX termostat má vysokou přesnost a rychlost odezvy, nízký spínací teplotní rozdíl (5 K) a velmi dlouhou životnost. Maximální spínací kapacita až 10 A zajišťuje vysokou rezervu pro přímé ovládání více než jednoho zařízení jedním ATEX termostatem. Montuje se pomocí šroubových přírub nebo DIN klipů. Kromě standardní montážní polohy může být REx 011 také namontován bočně. Proto je nalezení neutrální a samostatné pozice snadným úkolem.

Tento termostat se dále vyznačuje vysokým stupněm ochrany IP66 a teplotní odolností -60 až +60 °C. Díky těmto unikátním vlastnostem může být instalován i do velmi náročných prostředí, kde spolehlivě ochrání vaše aplikace.

Dušan Zaremba

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář