Společnost Westinghouse spouští eVinci™ Microreactor Accelerator Hub

Datum 28.10.2023

V novém akceleračním centru eVinci budou probíhat inženýrské a licenční operace, testování, zkoušky prototypů, rozvoj podnikání a prodej. Jeho součástí jsou také výrobní prostory. Foto: Westinghouse

Společnost Westinghouse Electric Company v noci z úterý na středu oznámila zahájení provozu nového konstrukčního a výrobního závodu nedaleko centra Pittsburghu, který urychlí komercializaci mikroreaktoru eVinci™. V červnu společnost Westinghouse založila eVinci™ Technologies LLC jako samostatnou obchodní jednotku v rámci společnosti, aby zefektivnila všechny aspekty uvádění mikroreaktoru na trh.

„Dnešní oznámení je nejnovějším z dlouhé řady inovací společnosti Westinghouse – každá z nich je výsledkem odkazu Pensylvánského Commonwealthu jako lídra v oblasti energetiky,” řekl guvernér Josh Shapiro. „Věřím, že Pennsylvánie by měla hrát ústřední roli v úsilí o propojení a investice do čistých zdrojů energie, a proto energetická politika mé administrativy zajišťuje, abychom měli rozmanité a spolehlivé portfolio energetických zdrojů, které podporuje inovace, chrání naše komunity a naši planetu a vytváří pracovní místa. Společně můžeme v Pensylvánii zahájit novou kapitolu inovací a vedoucího postavení v oblasti energetiky.”

„Věříme, že technologie eVinci skutečně změní život a živobytí k lepšímu. Díky podpoře amerického ministerstva energetiky a státu Pensylvánie děláme velké pokroky v rychlém a rozsáhlém zavádění,” řekl Patrick Fragman, prezident a generální ředitel společnosti Westinghouse. „Naším cílem je mít do konce tohoto desetiletí v provozu několik mikroreaktorů eVinci po celém světě a práce, kterou zde odvádíme, nám to umožní.”

Pennsylvánie přispěla granty na hospodářský rozvoj v rámci státní iniciativy zaměřené na budování inovací a růst pracovních míst. Ministerstvo energetiky Spojených států amerických DOE nadále podporuje technologii eVinci prostřednictvím své Agentury pro jadernou energii a pokročilé výzkumné projekty (ARPA-e). Díky federálním oceněním a strategickým vládním partnerstvím s Idaho National Laboratory a Los Alamos National Laboratory společnost Westinghouse rozvíjí návrhy, licencování a výrobní kapacity mikroreaktoru eVinci.

Lokalita Etna byla vybrána mimo jiné kvůli blízkosti nejlepších světových univerzit, které spolupracují se společností Westinghouse na této průlomové technologii jako jsou Carnegie Mellon University, Penn State – New Kensington a University of Pittsburgh.

Mikroreaktor eVinci staví na desetiletích inovací společnosti Westinghouse a přináší bezuhlíkovou, bezpečnou a škálovatelnou energii všude tam, kde je potřeba pro různé aplikace, včetně elektřiny a vytápění pro odlehlé komunity, univerzity, důlní provozy, průmyslová centra, datová centra a obranná zařízení a brzy i na povrchu Měsíce a jinde. Mikroreaktor eVinci má jen velmi málo pohyblivých částí a funguje v podstatě jako baterie, což poskytuje univerzálnost pro energetické systémy o výkonu od několika kilowattů až po 5 megawattů elektrické energie, dodávané 24 hodin denně, 7 dní v týdnu po dobu více než osmi let bez nutnosti doplňování paliva. Může také vyrábět vysokostupňové teplo vhodné pro průmyslové aplikace včetně výroby alternativních paliv jako je vodík a je flexibilní pro vyrovnávání výkonu z obnovitelných zdrojů. Technologie je ze 100 % vyrobena a sestavena v továrně před tím, než je v kontejneru přepravena na libovolné místo.

Jiří Komárek

Výstava Volty 700 x 200 px

Komentáře k článku (1)

  1. Zase článek o ničem, žádné technické nebo aspoň funkční informace. Do detailu to popisuje situaci v OZE, samá přání a komplexní řešení nikde.

Napsat komentář