Westinghouse uspořádal pro své zákazníky fórum o palivu VVER 

Datum 23.02.2024

Foto: Westinghouse

Společnost Westinghouse uspořádala v Bratislavě páté výroční fórum o palivu VVER se zástupci šesti energetických společností. Fórum, které se konalo pod záštitou společnosti Slovenské elektrárne, poskytlo příležitost ke sdílení zkušeností a osvědčených postupů s nasazením paliva VVER-1000 a VVER-440 v provozovaných reaktorech.

Společnost Westinghouse představila podrobné informace o licencování paliva, vylepšeních konstrukce NOVA E-6, modernizaci výroby, dodávkách a provozu. Jako vedoucí projektu APIS (Accelerated Program for Implementation of secure VVER fuel Supply) financovaného Evropskou unií představil Westinghouse také informace o vývoji konstrukce paliva nové generace a harmonizovaném přístupu k licencování paliva VVER.

„Jsme rádi, že můžeme v Bratislavě přivítat takové množství kolegů a diskutovat o zásadním tématu diverzifikace paliv,” řekl Branislav Strýček, předseda představenstva a generální ředitel Slovenských elektráren. „V současné době probíhá na Slovensku příprava dokumentace pro nové palivo VVER-440 a předpokládáme, že licenční proces dokončíme mezi lety 2026 a 2027. Těšíme se, že s prodloužením životnosti našich jaderných elektráren dosáhneme diverzifikace palivových zdrojů.”

„Na Ukrajině jsme zahájili licenční řízení na palivo Westinghouse VVER-440 v roce 2022 a díky skvělé spolupráci jsme ho úspěšně dokončili během 1,5 roku. První zavážku paliva pro druhý blok v lokalitě Rovno jsme obdrželi loni v září, tedy s předstihem oproti původně plánovanému harmonogramu. Naše dva bloky budou v provozu ještě letos s novým palivem, které se po šesti měsících osvědčilo,” uvedl Olexandr Depenčuk, ředitel pro jadernou a radiační bezpečnost společnosti Energoatom. „Společná práce firem Energoatom a Westinghouse nám umožnila ukončit závislost na ruském palivu.”

„Doporučujeme urychlit naše kroky o diverzifikaci paliv v souvislosti s plánem REPowerEU, který byl zahájen v květnu 2022, a s celosvětovým narušením dodávek energie způsobeným ruskou invazí na Ukrajinu,” řekl Stefano Ciccarello, úřadující generální ředitel Zásobovací agentury Euratomu. 

Poté, co byl v loňském roce do reaktoru Loviisa-2 zavezen zkušební palivový soubor od společnosti Westinghouse, usiluje finská společnost Fortum o využití zkušeností s mechanickým provozem nového typu paliva.

„Změny provedené v konstrukci paliva VVER-440, které jsme původně používali v reaktoru Loviisa na začátku roku 2000, zlepšily chování paliva a jeho výkon. V současné době prověřujeme licenční a výrobní dokumentaci prvních dodávek nového paliva a očekáváme, že práce bude hotová letos v létě,” uvedl Iiro-Ville Lehtinen, projektový manažer společnosti Fortum.

„Společnost Westinghouse dodá první várku palivových souborů VVER-440 do jaderné elektrárny Dukovany na konci letošního roku. Dodávky pro Temelín budou následovat několik měsíců po Dukovanech, jak bylo vzájemně dohodnuto na základě plánu o doplňování paliva,” prohlásil Rostislav Štaubr, vedoucí útvaru nákupu jaderného paliva společnosti ČEZ.

„Spolupráce se společností Westinghouse si velmi vážíme,” dodala Svilena Nikolová, vedoucí právního a obchodního oddělení Jaderné elektrárny Kozloduj. „Diverzifikace, kterou jsme získali v oblasti dodávek jaderného paliva, má pro elektrárnu velký význam. Vzhledem k tomu, že Kozloduj letos slaví 50. výročí svého založení, obdržíme od společnosti Westinghouse také první várku nového paliva VVER-1000 pro náš pátý blok.”

„Jsme rádi, že se můžeme podělit o úspěchy tohoto klíčového programu, který zajišťuje energetickou bezpečnost a diverzifikaci dodávek pro naše zákazníky v regionu,” řekl Tarik Choho, prezident společnosti Westinghouse pro jaderné palivo. „V uplynulých letech jsme dosáhli mnoha velkých úspěchů a stále nás čeká spousta práce. Jako jediný evropský výrobce paliva pro reaktory VVER jsme odhodláni dodávat to, co naši zákazníci požadují.”

Westinghouse se prostřednictvím svých výrobních závodů ve Švédsku, Velké Británii a USA zaměřuje na dodávání palivových technologií, které splňují požadavky zákazníků na nižší náklady palivového cyklu, vyšší provozní flexibilitu a efektivitu, rozmanitost dodávek a produkty odolné vůči haváriím.

Michaela Nováčková

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář