Ve zmodernizované budově z 80. let minulého století v Chicagu bude nová centrála společnosti Google

Datum 31.12.2023

Nová centrála společnosti Google v Chicagu. Zdroj: Google

Společnost Google odhalila projekt svého nového sídla v Chicagu ve státě Illinois, vycházející z rekonstrukce stávající budovy Jamese R. Thompsona Center postavené v 80. letech minulého století.

Toto městské centrum, které bylo otevřeno v roce 1985, navrhl již zesnulý Helmut Jahn. I na svou dobu to byla pozoruhodně futuristicky vyhlížející budova, jejíž provoz byl však energeticky velmi neefektivní – částečně kvůli špatně promyšleným jednoduchým oknům. Společnost Google tuto budovu v centru Chicaga koupila od státu Illinois za 105 milionů dolarů. Americký stát Illinois navíc tímto prodejem dosáhl potřebného symbolického vítězství poté, co tři největší společnosti ve státě oznámily, že plánují přesunout svá sídla pryč ze státu.

“Ve společnosti Google jsme si stanovili ambiciózní cíl, že do roku 2030 budeme fungovat čistě na bezuhlíkový provoz,” vysvětlil internetový ve své tiskové zprávě gigant. “To znamená provozovat naše kanceláře a datová centra na čistou energii, a to každou hodinu každého dne. Jedním z důležitých kroků, které můžeme k dosažení tohoto cíle podniknout, je zajistit, aby v první řadě naše kanceláře vyžadovaly méně energie. Proto jsme se loni, když jsme oznámili náš záměr koupit Thompsonovo centrum, zavázali také k jeho modernizaci na plně elektrickou budovu s certifikací LEED Platinum.

Pro budovu, jako je Thompsonovo centrum, to není snadné. Abychom dosáhli požadovaného zvýšení účinnosti, je třeba kompletně vyměnit fasádu budovy a vnitřní systémy. Nové vnější trojité sklo zlepší tepelné vlastnosti budovy i pohodlí lidí uvnitř, protože k vytápění a chlazení je zapotřebí méně energie. Kromě toho zmodernizuje vzhled budovy a maximalizuje přirozené denní světlo a výhledy. Rovněž vyměníme zastaralé vytápěcí a chladicí zařízení za vysoce účinné systémy, které jsou schopny zvládat pověstné proměnlivé roční období v Chicagu.”

Další podrobnosti jsou v této fázi nevelké, ale víme, že kolonáda v její spodní části bude otevřena, aby zahrnovala více možností pro potraviny a maloobchodní prostory, a navíc kryté terasy podél tří úrovní jihovýchodního obvodu nabídnou nové zelené plochy.

Soudě podle nákresů bude celkový postmoderní design z velké části zachován. Spodní část budovy s obchodními prostory bude otevřená široké vrřejnosti. Podle společnosti Google tato modernizace trvat několik let. V loňském roce společnost otevřela své sídlo v Silicon Valley, které navrhlo studio Heatherwick a BIG.

Petr Svoboda
zdroj: Chicago Sun Times

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář