Švýcaři zveřejnili kolik tun saharského písku spadlo na jejich území

Datum 31.03.2024

Foto: Moussa Idrissi / Pexels

Poslední březnové dny jsou pro Evropu neobvykle “bohaté” na množství písku ze saharské pouště. V jižních částech Evropy však byly podstatně bohatší. Podle portálu Swiss Info se ve Švýcarsku během včerejška usadilo mimořádné množství saharského prachu. Společnost SRF Meteo uvedla, že se jednalo o 180 000 tun tohoto písečného prachu.

Eroze Sahary je velká, ročně vypustí do ovzduší 60 až 200 milionů tun písku a prachových částic ve velikosti od 100 nanometrů (pro srovnání virus Covid je veliký 70 nanometrů) až po 50 mikrometrů. Zatímco větší částice se rychle srážejí, menší částice se – v nejnižších vrstvách troposféry, která se v našich zeměpisných šířkách nachází ve výšce zhruba 11 km – vydávají na tisícikilometrové cesty a překonávají celé kontinenty včetně Evropy.

Jižněji položené státy tohoto “saharského daru” obdrží přirozeně více. Atény se o víkendu dusily v oblacích hustého saharského prachu. Město zažívá takové písečné bouře pravidelně, ale ta současná je doprovázena neobvykle vysokými jarními teplotami, což dusivý efekt ještě zvyšuje.

Česká republika byla také saharským pískem zasažena s nebývale silnou intezitou. Saharský prach byl podle sdělení ČHMÚ viditelný růžovou barvou ovzduší. Prach se podle hydrometeorologického ústavu nachází nejvíce ve výšce dvou kilometrů, jak zjistili pomocí laserového paprsku. “Na jihozápadě Čech se prach vyskytuje ještě níže a ovlivňuje dokonce i přízemní koncentrace prachu,” doplnil včera ráno ČHMÚ. Odhady spadu saharského písku na naše území však zveřejněny nebyly. Český hydrometeorologický ústav ale už včera vyhlásil smogovou kvůli výskytu velkého množství saharského písku v ovzduší.

Sahara, která se rozkládá na ploše více než devíti milionů kilometrů čtverečních, je největší suchou pouští na Zemi a táhne se napříč africkým kontinentem od pobřeží Atlantiku až k Rudému moři. Nebyla však vždy takovou poušti, jak ji známe dnes. V období velké slávy Egypta byla velká část této oblasti poměrně úrodná, vhodná pro pěstování plodin a pastevectví. Pouštní a bohaté vegetační podmínky se na Sahaře mění poměrně často. Za posledních 800 tisíc let byla podle zjištění vědců Sahara zelená už dvacetkrát.

René Pajurek
zdroj: Swiss Info, SRF Meteo, ČHMU
, Wikipedia

Výstava Volty 700 x 200 px

Komentáře k článku (6)

  1. To už to smetli+zvážili?Kabrňáci ve Švýcarsku=fungují, jak ty jejich proslulé hodinky.A dal bych náklady k úhhradě do Afriky!Ba lépe-vrátit jako humanitární pomoc!!!

  2. Tisice tun saharskeho pisku – PROC? to za meho mladi nebylo.
    Zeleni terroristi zapflastrovali vetrnymi koly cely zapad, pres 50 000 kol, jen v Nemecku pres 30 000. Je to podobne, jako kdyby vyrostla 3 nova pohori napric Evropu dlouha 1500 km a vysoka 500 a vice metru. A mista, kde jsou kola postavena je jen neplanovany mistni chaos. Tato kola zabranuji proudeni vlhkeho vzduchu ze zapadu, mene prsi. Protoze tlakove rozdily musi priroda nejak vyrovnat, proudi vice vetru z jihu a ne ze zapadu jako drive. Jizni vetry prinasi teply vzduch ze Sahary a tez i pisek. Zeleni terroristi potom placaji o oteplovani, ale za to mohou sami. V lete je kolikrat tepleji ve stredni Evrope nez treba na Kanarskych ostrovech. Potom napisi trpicim vedrem: prijed na Kanary se ochladit. Uz jsou i prvni videa analyzujici celou situaci (nejsou cesky).
    Jak rekl Einstein:
    “Universum a lidska blbost jsou nekonecne, ale u toho Universa si nejsem jisty.”

    1. Mj. klima Kanárských ostrovů je dlouhodobě v létě mírnější než klima severněji položeného Středomoří a v období letních veder i než naše klima (hodně to souvisí s oceánskými proudy kolem Kanárů). Co se týká větrníků , tak nemůžu sloužit, ale uhlí by to asi nevyřešilo, pamatuji Lužické Hory totálně zničené kyselými dešti na konci 80.tých let,.. pro vás možná atraktivní věc. Nejlepší je začít u sebe, přestat s konzumem, nekupovat zbytečnosti, věci používat co nejdéle atd. než šířit teorie o větrnících. Auta taky škodí spalováním paliva, elektrické přístroje spalováním elektřiny, tak doma vše vypněte a auto nechte v garáži a začněte u sebe.

  3. To o větrnících je pravda, ale písek ze Sahary sem létá statisíce let. Nastuduj Milankovičovy cykly, jak se Země vrtí (precese Země, precese zemské osy a změny ekliptiky) a zjistíš, že se cyklicky mění prohřívání oceánů a tím se mění cyklicky počasí a větry!

Napsat komentář