Vyšší výkon průmyslových topných systémů

Datum 18.05.2016

Společnost Siemens výrazně zvýšila výstupní výkon a hustotu energie modulárních systémů pro řízení přepínání a soustav emitorů tepla a topných těles – Siplus HCS. Systém Siplus HCS4200 pro sítě s napětím 230/277 V má nyní dvakrát více výstupů. Díky až 384 výstupům síť HCS4200 může řídit velice rozsáhlé soustavy emitorů tepla i v nejmenších prostorech. Modul POM Midrange navíc zdvojnásobil výstupní výkon z 1,47 na 3,68 kW/topné těleso s napětím 230 V. Modul POM je vhodný i pro systémy s napětím 277 V. Vyšší hustota energie systému Siplus HCS4300 pro sítě s napětím 400/480 V zajišťuje ještě flexibilnější modifikaci, aby vyhovovala dané aplikaci. S maximálním výkonem 7,6 kW na výstup až s 216 výstupy, nový kompaktní topný systém dokáže řídit čtyřikrát více topných těles než dříve.

  • Výrazné zvýšení výstupního výkonu a hustoty energie u systémů řízení topných procesů Siplus HCS.
  • Siplus HCS4200 je nyní v nabídce i pro velmi rozsáhlé soustavy emitorů tepla v sítích s napětím 230/277 V.
  • Siplus HCS4300 pro čtyřikrát více topných těles oproti předchozí řadě pro sítě s napětím 400/480 V.
  • Funkce pozvolného rozběhu („soft start“) pro topná tělesa s vysokým zapínacím proudem.
  • Integrace do automatizační sítě přes TIA Portal a Profinet/Profibus.

Nové Siemens systémy pro řízení topných procesů nacházejí své uplatnění v řadě oborů a aplikací, např. při vysoušení nátěrů a potahových hmot, při tvarování plastů a lehčených stavebních materiálů, při svařování plastů a vytlačování na chladicí válec. Současně provozovatelům výrobních závodů pomáhají snížit spotřebu energie díky snadnějšímu a energeticky účinnému uvedení topného tělesa do chodu a díky odstranění proudových špiček v síti.

Pro systémy Siplus HCS4200 a HCS4300 jsou v nabídce tři nové moduly vstup/výstup (I/O) s praktickými doplňkovými funkcemi: jeden pro detekci teploty, další s 16 digitálními vstupy nebo výstupy a třetí pro měření napětí a proudu, což pomáhá kompenzovat výkyvy v napětí. Systémy pro řízení topných procesů byly také vybaveny funkcí pozvolného rozběhu pro řízení emitorů s extrémně vysokým zapínacím proudem, který je až dvacetkrát vyšší než jmenovitý proud.

Pomocí inženýrského prostředí Totally Integrated Automation (TIA Portal) a komunikace Profinet/Profibus je možné systém pro řízení topných procesů snadno integrovat do automatizační sítě, která obsahuje přístroje s rozhraním stroj-člověk (HMI), ovladače nebo komponenty pro řízení pohybu. V knihovně programu HCS lze jednotlivé bloky nastavit tak, aby vyhovovaly dané aplikaci. Začínající uživatelé mohou využít možnosti vzorových projektů.

Podrobné diagnostické funkce nabízejí podporu v případě poruch v topném procesu a rychle pomáhají opravit závady. Například je možné zjistit, na kterém emitoru se porucha vyskytla, zda došlo k vypnutí vstupní nebo výstupní pojistky nebo zda se napětí či frekvence nedostaly mimo rozmezí tolerance. Diagnostická data jsou přenášena do centrálního ovladače přes Profinet/Profibus. Pro účely vzdálené diagnostiky je možné se k těmto údajům dostat pomocí internetového prohlížeče.

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář