Další firma ze Silicon Valley přesunuje své peníze zpět do Ameriky

Datum 19.02.2018

Zahraniční politika Donalda Trumpa zatím nemá ve světě zase tak moc příznivců. Na druhé straně jím prosazené daňové úlevy v podobě korporátní daně 15,5 % (z původních 35 %) začínají sklízet úspěch. Po technologickém gigantu Apple, který se rozhodl převést 350 miliard dolarů zpět do Spojených států, něco podobného učinil další velký hráč v oblasti síťových technologií – společnost SISCO. Ta hodlá převést zpět do své země 67 miliard dolarů.

Kromě výše zmíněných dvou firem, se k takovému kroku rozhodl další giganti ze Silicon Valley – Microsoft, Oracle a Google. Dohromady se jedná o celkem 600 miliard dolarů, které by měly být napumpovány zpátky do americké ekonomiky.

Zastánci novely daňového zákona si od návratu financí velkých společností slibují posílení americké ekonomiky díky nabírání nových zaměstnanců a podpoře investic. Kritici však tvrdí, že ekonomika a občané pocítí minimální zlepšení, protože většina společností se pomocí navrácených peněz rozhodne odměnit akcionáře – dividendami a zpětným odkupem akcií.

A jak se zdá, přesně to plánuje Cisco. Zpráva o navrácení 67 miliard na americké účty výrazně potěšila investory a akcie společnosti SISCO po ohlášení stouply o 7 %. Přední výrobce síťových komponentů a zařízení navíc předpokládá další růst, který hodlá podpořit i zpětným odkupem akcií.

Dlouholetým zastáncem nižších daní pro převod offshorových finančních prostředků zpět do USA je šéf společnosti Apple Tim Cook. Ten po Kongresu dokonce požadoval jednociferné taxy, i přesto je ale s momentálním daňovým zákonem spokojen.

Big Updates

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář