Shell koupil ropu z tankeru Urals za čtvrtinovou tržní cenu

Datum 06.03.2022

Foto: Shell

Společnosti Shell PLC se podařilo získat náklad ruské ropy za výhodnou cenu, čímž ukončila embargo, které na ruskou ropu uvalil mezinárodní energetický průmysl.

Podle lidí obeznámených s transakcí koupila společnost Shell v pátek 100 000 tun ruské ropy z lodi Urals. Zaplatila za ni 28,50 dolarů za barel, což je výrazně pod současnou tržní cenou ropy Brent. Podle současné ceny ropy je to zhruba čtvrtina.

Společnost Shell, kotovaná na londýnské burze, koupila ropu od společnosti Trafigura Group Pte. Ltd., jednoho z největších obchodníků s komoditami a největšího vývozce ruské ropy. Trafiguře se tento týden nepodařilo náklad prodat, než po snížení ceny na obrovský diskont přitáhla nabídku společnosti Shell.

Západní ropné a plynárenské společnosti se snažily distancovat od Ruska v důsledku invaze na Ukrajinu a společnost Shell tento týden uvedla, že opustí své společné podniky s ruským energetickým gigantem Gazprom PJSC. Osoba obeznámená s obchodní strategií společnosti uvedla, že Shell stále nakupuje ruskou ropu, aby ji mohl dodat do rafinerií a petrochemických závodů, zatímco současně hledá alternativní zdroje.

USA a jejich spojenci vynechali energetiku ze sankcí uvalených na Moskvu v reakci na invazi. Rafinerie však šly ještě dál a ruské ropě se vyhýbaly. Sankce na vlastní pěst odčerpaly část světových dodávek a vyhnaly ceny ropy Brent až na 113,80 USD za barel.

Richard Pappen
zdroj: Wall Street Journal

Výstava Volty 700 x 200 px

Komentáře k článku (59)

    1. Nebojte se, možná brzy ani kapku už ani od nikoho jiného. Sami budou mít málo, takže proč by se s vámi dělili.

      1. Takže v konečné fázi jde pouze o peníze…. Jak je to levný tak to nikomu nesmrdí…

    2. Tak z toho se celosvětovej antirusimus opupínkuje, zrudne a popraskaj mu od zlosti beďáry.

        1. Nekupuj zůstane více pro mně .V utery jsem v Pl.koupil litr Schell za 29 kč.No nekup…

    1. O ….. jak jste naivní. Vy jste vůbec nic vážený pane nepochopil. Táto válka je o byznysu a surovinách. Ti bohatí se budou vždy pakovat a prd jim záleží na tom kdo chudne nebo umírá. Nekoupí EU koupí Číňan nebo Indie. Vy si pane klidně jezděte za 50,60.70,80 i více kč. Jste přece hrdý. Ale ne všichni i v ČR a EU zdili vaše nadšení pro spravedlnost a solidaritu.

      1. Mate naprostou pravdu , kazda valka je jeden veliky spinavy kseft a vzdy jde jen a jen o prachy a spravedlnost ta existuje jenom v pohadkach pro male deti , no Ukrajina jim to ted sezrala i s navijakem a ty nejchudsi budou trpet !

    2. Takže v konečné fázi jde pouze o peníze…. Jak je to levný tak to nikomu nesmrdí…

  1. Prý co píšou,tak Rusko dává slevu 20% na ropu naloženou na tankerech. Bylo by dobré jí získat v téhle době drahoty. Rusobijci at si kupují benzín třeba za 50 korun ale víc bude normálních lidí co si koupí benzín levněji a ještě bude volněji u benzínky když Rusobijci tam nebudou jezdit 😀 alespon to píší 😉

  2. Už je mám na svém osobním “black listu” dost dlouho. Jejich “odměny” za věrnost (sbíral jsem body) byly dražší, jako na e-schopu. A tímto se tito zmr..i definitivně dostali no kategorie DOŽIVOTNĚ. Pavel Hořák

  3. Pokud se nepletu, tak svoje bohatství získali za války. Hádejte komu dodávali palivo?

  4. Konečně někdo kdo používá rozum! Klidně si plaťte 50Kč za benzín. Nelíbí se mi co se děje na Ukrajině, ale proč bych měl kvůli tomu platit nesmysl za palivo.

    1. Platit to budete tak jako tak. Nebo snad vážně věříte tomu, že když Shellka levně nakoupila, tak i levně prodá? :))) To určitě 🙂

      1. Jo přesně tak. Obzvláště u hamyžných Čecháčků se to bude prodávat dráž. Pamatujete nedávné akce s adblue.

    2. To jste vážně všichni tak naivní, že si myslíte že to bude prodávat za 30 Kč litr? Schell byla je a bude jedna z nejdražších benzínek. Koupí za třetinu ceny a bude to vesele dál prodávat za 50 Kč jako by se nechumelilo 🙂 a vy ovce to budete baštit

  5. Shell nevěřím od té doby co mi před pár lety při -15 zamrzla ARKTICKA NAFTA. Tankoval v Plzni na Slovanech.
    Servis mi uklidnil, že nejsem jediný.

  6. A čekal snad někdo něco jiného? Západ má plnou hubu demokracie a ochrany lidských práv a nakonec jeho společnost udělá takovou čunárnu. Jim jde jen o nákup za levno a prodej za tržní cenu a kapitalistovy peníze nesmrděj, tak ho nezajímají ani lidská práva.

  7. Tak se potvrdilo co jsem psal. Krysa která to koupí a pak draze prodá se vždycky najde.

  8. Ten plně strojový překlad je otřesný… diskont místo slevy, a hlavně: “část světových dodávek” MÍSTO “část světových zásob”…. není supply jako supply a stroj to nepozná. Rád vám budu dělat revize překladů, klidně mě kontaktujte. Tohle je opravdu hrozné, zavádějící a nepřesné. A to jsou jen ty největší do očí bijící hrubky a vyslovené nepravdy.

  9. Na prvním místě je kšeft, pak až nějaká gesta! Podobně jako před coronavirem číňani skupovali respirátory, aby je pak draze prodávali…

  10. Proto je nejdražší 🤦. Tohle je horší než to, že to levně koupili. To, že prodávají v jejích případě předraženou. Tohle je hajzlarna 😡

  11. Vždycky se najde debil, co neumí držet s ostatními. A co si budem, na ceně na benzince se to nijak neprojeví. Ubožáci.

  12. Než budete odsuzovat, ověřte si informaci i jinde. To vypadá na dezinformační útok ruských kurev.

    1. Všechno je dezinformace pane dnes 🤣🤣🤣 už jen to že jsem napsal komentář je dezinformace 🤣🤣🤣

  13. východní “póvl” se řeže mezi sebou, nebo aspoň kibicuje a jisté kruhy mají opět super kšefty …

  14. Přesně takhle končí každé embargo. Proto nefungují. SK má embarga už leta a přesto se Kimové vozí v mercedesech,lemtají koňaky atd atd. Dokud se opravdu nezačnou sankce na 100% vymáhat jsou jen k smíchu.

  15. Ruská nafta vám smrdí, ale od čínských okupantů si roušky na hubu dáváte… Pokud chcete být důslední, distancujte se nejen od Ruska, ale i od Ameriky a Číny, protože mají na svědomí stejný prohřešek… Jinak jste jen pokrytci, kteří se vyžívají v laciných gestech…

  16. No, jestli mají v úmyslu věnovat prokazatelně veškerý výnos navíc na nákup pořádných zbraní pro Ukrajinu, tak bychom jim to mohli i odpustit!

  17. A vy si myslíte, že teď Shell bude prodavat o to co ušetřili levnej????Tomu sám nevěříte.

  18. Tak to je jasný hienizmus protože to koupí za babku a za draho to skončí na benzínkách.

  19. Nekupuj zůstane více pro mně .V utery jsem v Pl.koupil litr Schell za 29 kč.No nekup…

  20. Nekde psali, ze firma Shell ukoncila embargo. Podle mne firma Shell porusila embargo a zradila vsechny, co se snazi Rusko potrestat. Nehlede na neskutecny hyenismus, ze se tato nizka cena nepromitne na jejich benzinkach. Klidne at obycejni lide zdechnou hlady. Cena paliva se projevi vsude. Toto je hnusne vydelavani na valce.

  21. Ruskou ropu nakoupil Shell od švýcarského obchodníka Trafigura za rekordně nízkou cenu: oproti středomořské ropě Brent byla cena o 28,5 dolaru za barel nižší.Cena byla nižší o 28,5 dolaru a ne za 28,5 dolaru.

Napsat komentář