LAPP s bezolovnatým portfoliem SKINDICHT®

Datum 17.06.2022

Foto: Lapp

Společnost LAPP rozšiřuje své portfolio bezolovnatých kabelových vývodek. Na hannoverském veletrhu (hala 11, stánek C03) společnost představí své bezolovnaté příslušenství kabelových vývodek SKINDICHT® LF.

Téměř před dvěma lety představila tato světová jednička na trhu integrovaných řešení v oblasti kabelové a spojovací techniky první kabelové vývodky SKINTOP® z bezolovnaté mosazi na světě. Cílem společnosti LAPP je nabízet svým zákazníkům udržitelné a na budoucnost orientované alternativy výrobků. Důvodem je skutečnost, že Evropská komise pracuje na nových materiálových předpisech v rámci evropské směrnice RoHS (Restriction of Hazardous Substances). Odborníci předpokládají, že v budoucnu tato směrnice zakáže používání olova ve slitinách mědi, například při výrobě kabelových vývodek. Doposud platila výjimka, která povolovala až 4% podíl olova. Kromě toho nařízení o chemických látkách REACH (nařízení o registraci, hodnocení, povolování a omezování chemických látek) rovněž zahrnuje olovo na seznam “látek vzbuzujících mimořádné obavy” (SVHC), které by mohly být v budoucnu zakázány. Směrnice RoHS a REACH sice pocházejí z Evropy, ale mají také velký vliv na mezinárodní směrnice, které platí například v USA (Kalifornský seznam) nebo v Číně (Směrnice RoHS).

Budoucnost patří bezolovnatým materiálům

Společnost LAPP nechtěla čekat, až bude přidávání olova oficiálně zakázáno. “Zejména pro globální výrobce, kteří spoléhají na dlouhou životnost strojů a zařízení a jejichž hodnotové řetězce sahají do různých zemí, je zásadní včasná příprava a plánování,” zdůrazňuje Sebastian Maier, produktový manažer společnosti U.I. Lapp GmbH.

Nové portfolio SKINDICHT®

Jako doplněk k oblíbeným modelům SKINTOP® MS-M a MS-SC-M a také k pojistné matici SKINDICHT® SM-M v metrických velikostech M12 až M63 představuje nyní společnost LAPP rozsáhlou bezolovnatou řadu SKINDICHT®. Jedná se o zaslepovací zátky, redukce, rozšíření, adaptéry nebo pojistné matice, protože i příslušenství pro kabelové vývodky musí být dlouhodobě vyráběno zcela bez přídavku olova. Všechny bezolovnaté varianty výrobků s označením LF v čísle výrobku mají stejné vlastnosti jako předchozí varianty s nízkým obsahem olova. 

Do nového portfolia výrobků SKINDICHT® patří i adaptér s názvem SKINDICHT® MA-PG/M. Umožňuje jednoduchý přechod z vnějšího závitu PG na vnitřní metrický závit, odolává teplotám do +200 °C a je určen pro závity do velikosti PG36, resp. M40.

Pro utěsnění nepoužitého otvoru s metrickým závitem jsou k dispozici zaslepovací zátky s názvem SKINDICHT® BL-M (do +200 °C) a SKINDICHT® BL-M hex (do +100 °C). Obě odolávají vysokému chemickému a mechanickému zatížení, jsou vhodné i pro venkovní použití a umožňují snadnou instalaci pomocí plochého šroubováku nebo vidlicového klíče. U šestihranného provedení SKINDICHT® BL-M hex umožňuje namontovaný O-kroužek vodotěsné utěsnění závitového/průchozího otvoru a tím vyšší stupeň krytí (až IP 68).

Redukce SKINDICHT® MR-M umožňuje používat kabelové vývodky, jejichž vnější připojovací závit je menší než závitový otvor, který je k dispozici. To umožňuje flexibilitu při výběru kabelové vývodky, protože ta nyní není závislá na závitových otvorech pouzdra. Existuje také varianta SKINDICHT® MR-M hex s namontovaným O-kroužkem, která umožňuje vyšší stupeň krytí (IP).

Rozšíření SKINDICHT® ME-M se používá pro metrickou kabelovou vývodku s připojovacím závitem, který je větší než závitový otvor, který je k dispozici. Koriguje velikostní rozdíl a odolává také vysokému chemickému a mechanickému zatížení.

V aplikacích, kde je mimořádně důležitá elektromagnetická kompatibilita (EMC), se používá pojistná matice SKINDICHT® SM-PE-M. Umožňuje optimální kontaktování lakovaného pouzdra pro ochranu před elektromagnetickým rušením a pro vyrovnání potenciálů. Ke kontaktu dochází jednoduše při utahování pojistné matice pomocí řezných hran, které proříznou povrchovou vrstvu pouzdra.

Sebastian Maier: “Našim zákazníkům doporučujeme, aby se do nadcházející změny materiálu zapojili včas. Naše portfolio udržitelných bezolovnatých kabelových vývodek již nyní nabízí možnost splnit budoucí požadavky REACH/RoHS. Protože bezolovnaté materiály přicházejí”!

Lucie Dvořáková

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář