Francie do zimy znovu spustí všechny jaderné reaktory. Chce tak snížit cenu elektřiny

Datum 06.09.2022

Jaderná elektrárna Cruas ve Francii. Foto: Jametlene Reskp, Unsplash

Evropské ceny elektřiny stoupají do rekordních výšek, mimo jiné protože jeden z největších energetických trhů – Francie se potýká s nižší produkcí jaderné energie, což zvyšuje tlak na velkoobchodní trhy s energií. K tomu všemu je evropský energetický mix oslabený výrazně nižšími dodávkami ruského plynu.

Francie se proto rozhodla do zimy spustit 32 z celkového počtu 56 jaderných elektráren, které už několik měsíců stojí. Takový počet nečinných elektráren najednou je ve Francii nejvyšší v historii. Francouzská ministryně energetiky Agnès Pannier-Runacherová po zvláštním zasedání vlády k energetickým otázkám uvedla, že vláda podniká kroky, aby se “vyhnula restriktivním opatřením” ohledně spotřeby energie v zimním chladném období. Od října tak budou ve Francii postupně nabíhat jaderné elektrárny, které byly vyřazeny z provozu. To by mohlo zároveň postupně snižovat cenu elektřiny v Evropě.

Podle prognóz francouzské státní energetické společnosti EDF bude do konce tohoto roku znovu spuštěno 27 jaderných reaktorů, dalších 5 pak od začátku ledna do poloviny února 2023. Francie se spoléhá na jadernou energii, ze které vyrábí přibližně 67 % elektřiny, což je více než kterákoli jiná země, a na plyn, ze kterého vyrábí přibližně 7 % elektřiny.

Nejvíce jaderných elektráren na světě mají Spojené státy (93), následuje Francie (56), Čína (53), Rusko (37), Japonsko (33), Jižní Korea (24), Indie (23), Kanada (19), Ukrajina (15) a Velká Británie (12).

Francie však už v červnu představila plán “energetické střízlivosti”, jehož cílem je snížit spotřebu energie o 10 % do roku 2024. Opatření přichází v obavách, že Rusko může přerušit dodávky plynu a dovoz zkapalněného zemního plynu nebude stačit k pokrytí energetických potřeb Evropy.

Milan Matějíček
zdroj: France24

Výstava Volty 700 x 200 px

Komentáře k článku (2)

Napsat komentář