Air New Zealand zvažuje elektrické letadlo Alice pro regionální dopravu

Datum 10.04.2023

Elektrické letadlo Alice v barvách Air New Zealand. Foto: Eviation

Regionální doprava je jednou z možností, kde plně využít potenciál elektrických letadel. Překonávání krátkých vzdáleností s nulovými emisemi je modus operandi pro začínající startupy, jako je Eviation, jehož plně elektrické letadlo Alice zaujalo společnost Air New Zealand, která se snaží snížit svou uhlíkovou stopu.

Izraelská společnost Eviation poprvé odhalila svůj plně elektrický letoun Alice na pařížském leteckém veletrhu v roce 2019 a loni v září s ním konečně vzlétla. Tichý devítimístný letoun je poháněn dvěma vzpěrami a na jedno nabití urazí přibližně 450 km, přičemž dosahuje rychlosti až 480 km/h.

Tyto schopnosti dobře zapadají do vize nastíněné v programu Air New Zealand Mission NextGen Aircraft, jehož cílem je nastolit éru letadel s nulovými emisemi. Ten zahrnuje snahu o obměnu konvenční domácí flotily za letadla poháněná ekologickými vodíkovými a bateriovými hybridními systémy.

“Regionální lety tvoří značnou část linek společnosti Air New Zealand,” řekl Gregory Davis, prezident a generální ředitel společnosti Eviation. “Alice nabízí účinný způsob, jak tyto cesty dekarbonizovat, což přináší revoluci v letecké dopravě a podporuje cíle programu Mission NextGen Aircraft.”

Společnost Air New Zealand podepsala kontrakt na nákup až 23 letadel Alice v rámci programu Mission NextGen Aircraft. Stává se tak prvním národním vlajkovým dopravcem, který se zavázal k nákupu letadel Alice společnosti Eviation, přičemž první předváděcí lety jsou naplánovány až na rok 2026.

Richard Pappen
zdroj: Eviation

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář