V Číně bylo objeveno ložisko 110 miliard kubíků metanu

Datum 24.10.2023

Foto: Pixabay, Pexels

Čínská státní těžařská společnost China National Offshore Oil Corp (CNOOC) včera oznámila objev svého prvního hlubinného ložiska uhelného metanu. Podle informací China Media Group (CMG) přesahují prokázané geologické zásoby 110 miliard metrů krychlových.

Objev hlubinného ložiska v severozápadní čínské provincii Shaanxi je důležitý pro čínskou národní energetickou bezpečnost a má usnadnit růst těžby uhlí a zemního plynu, uvádí se v článku. Metan je uložen v uhelných slojích, a ložiska tohoto uhlí jsou objevená v hloubce větší než 1 500 metrů se označují jako hlubinné CBM (od označení Coal Bed Methane). Čína má bohaté zásoby CBM, přičemž zásoby uložené v hloubce do 2 000 metrů přesahují 30 bilionů kubíků (30 tisíc miliard m³) metrů krychlových. Podle společnosti CNOOC tvoří hlubinné zásoby CBM přibližně jednu třetinu z celkového objemu.

Uhelné sloje hlubinného ložiska CBM Shenfu jdou podle průzkumných vrtů až do hloubky až 2 000 metrů a tloušťka jedné vrstvy uhelné sloje se pohybuje mezi 6 a 23 metry, přičemž průměrný obsah plynu na tunu uhlí dosahuje 15 metrů krychlových. V současné době je v oblasti vyhloubeno více než 100 průzkumných vrtů, přičemž maximální denní produkce plynu z jednoho vrtu činí 26 000 m³.

Ve srovnání se středně hlubokým a mělkým CBM je mechanismus akumulace a geologické podmínky hlubokého CBM složitější. S rostoucí hloubkou uložení se výrazně zvyšuje teplota, tlak a napětí v ložisku, což ztěžuje a prodražuje průzkum a těžbu.

Petr Svoboda
zdroj: CGTN

Výstava Volty 700 x 200 px

Komentáře k článku (1)

Napsat komentář