NASA mapuje nerostné suroviny pomocí upravených špionážních letounů U2

Datum 11.11.2023

Letoun ER-2 pro výzkum Země nad pohořím Sierra Nevada. Foto: NASA/Carla Thomas

NASA začala používat upravenou verzi špionážního letounu Lockheed U-2 k vyhledávání nerostných zdrojů v amerických pouštích a jejich okolí. Upravený letoun U2, nazvaný Earth Resources 2 (ER-2), pátrá po důležitých strategických ložiscích nerostných surovin, které by mohly být použity k výrobě elektroniky. Mise GEMx (Geological Earth Mapping Experiment) probíhala od září letošního roku ve spolupráci s USGS (United States Geological Survey).

Dva letouny ER-2 (Earth Resources 2) americké agentury pro letectví a vesmír jsou založeny na špionážním letounu, který byl vyvinut v polovině minulého století na přísně utajovaném testovacím místě, známé pod kódovým označením Area 51.

Nyní oba letouny ER-2 pomáhají hledat zásoby nerostných surovin ukrytých v americké poušti. Jedná se o suroviny, které jsou důležité pro americkou ekonomiku a potažmo i národní bezpečnost. V rámci tohoto konkrétního experimentu létají ER-2 vybavené těmito speciálními senzory, které shromažďují tzv. hyperspektrální snímky, nad vyprahlými oblastmi ve výšce 20 km.

Tyto snímky se skládají nejen z viditelného světla, ale také z několika pásem infračerveného záření, což vědcům umožňuje vidět to, co NASA označuje jako “geofyzikální složitosti za zdánlivě jednoduchými nebo monochromatickými povrchy”, které by mohly naznačovat přítomnost kritických minerálů, jež mise GEMx hledá.

V konečném důsledku jde o misi národní bezpečnosti, jejímž cílem je pomoci Spojeným státům zbavit se závislosti na zahraničních dodávkách elektroniky jak pro spotřebitele, tak i pro vládní a vojenské zakázky především z Číny. Ta podle představitelů americké vlády kontroluje většinu trhu se zpracováním a rafinací kobaltu, lithia, vzácných zemin a dalších kritických minerálů.

NASA předpokládá, že projekt GEMx bude stát 16 milionů dolarů a bude pokračovat do podzimu 2026.

Petr Svoboda
Zdroj: NASA, Space.com

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář