Optimus od Tesly má silnou konkurenci. Je to Figure a umí toho hodně

Datum 16.03.2024

Foto: Figure AI/Youtube

Už v loňském roce robotický startup Figure oznámil, že nasadí své humanoidní roboty v závodě výrobce automobilů BMW v USA aby převzali některé fyzické úkoly ‘lidských’ zaměstnanců. Automobilka BMW je zatím pořád tím největším rivalem Tesly v tom smyslu, že pokud zákazníci zvažují koupi elektrického vozu od Tesly, tak BMW je zpravidla hned další varianta.

Je tedy zcela logické, že až nastane čas větší “humanoidizace” výrobních závodů, tak zrovna BMW asi nesáhne po humanoidiních robotech svého největšího konkurenta, ale spíše po jeho alternativě. Ta se navíc v této chvíli jeví ještě jako dokonalejší, než Optimus od Tesly.

Navíc, před několika týdny oznámila společnost Figure AI spolupráci s OpenAI, se kterou se mimochodem právě šéf Tesly Elon Musk soudí. Společnost OpenAI investovala do Figure AI během druhého kola financování 675 milionů dolarů, což zvýšilo hodnotu firmy na 2,6 miliardy dolarů. Podle Figure AI budou obě společnosti zabývající se umělou inteligencí “vyvíjet modely umělé inteligence nové generace pro humanoidní roboty” a následující video naznačuje už nyní poměrně vysokou úroveň umělé inteligence.

Pokročilé schopnosti tohoto humanoida usnadňuje rozsáhlý jazykový model propojený s ‘viděním’ vytvořený společností OpenAI, který přijímá data prostřednictvím integrovaných kamer a vlastní neuronové sítě. Video bylo natočeno v reálné rychlosti a robot nebyl během demonstrace nikým ovládán.

Společnost Figure AI, která byla založena před rokem vykázala pozoruhodný pokrok. Je to především zásluha skvělého týmu složeného z talentů z různých technologických gigantů, jako jsou Boston Dynamics, Tesla, Google DeepMind a Archer Aviation.

René Pajurek
zdroj: Interesting Engineering

Výstava Volty 700 x 200 px

Komentáře k článku (1)

Napsat komentář