Tesla Optimus: Morgan Stanley předpovídá explozivní růst

Datum 07.01.2024

Foto: Tesla

Vedení společnosti Tesla před koncem loňského roku odhalilo nové vylepšení svého dvounohého humanoidního robota Optimus. Analytici investiční společnosti Morgan Stanley se domnívají, že se blíží “kambrická” exploze, která povede k explozivnímu růstu společnosti Tesla. Podle této společnosti se umělá inteligence nachází ve fázi velkého třesku.

Tesla se svým humanoidem přichází podle Morgan Stanley s něčím opravdu velkým. Podle jejich výzkumné zprávy z loňského prosince analytici očekávají okamžik této kambrijské exploze, kdy umělá inteligence postupně přejde k inteligentním, uvědomělým humanoidním robotům.

Proč Morgan Stanley použil kambrickou expolozi jako přirovnání? Podle vědců v tomto relativně krátkém období trvajícím zhruba 60 milionů let (období před 542 až 488 miliony let) začal na Zemi organický život. Organismy získaly pohyblivost, schopnost samostatného pohybu a v celé čtyři a půl miliardy let staré historii Země se dá toto krátké období nazvat jako okamžik velkého třesku. Vědci se domnívají, že po tomto okamžiku se vše změnilo, což vedlo k vývoji člověka. Optimus má podle Morgan Stanley potenciál být takovým podobným velkým třeskem v robotice. Analytici společnosti se domnívají, že by mohl mít vliv až na 30 % světového trhu práce, což představuje příležitost v hodnotě 30 bilionů dolarů.

Společnost Tesla je v oblasti vývoje softwaru hodně daleko před konkurencí díky jejím elektromobilům. O těch se také někdy hovoří jako o počítačích na kolech. Dokonce i bezpečnostní svolávací akce se podle americké Národní asociace pro bezpečnost silničního provozu staly jednoduchými aktualizacemi softwaru over-the-air, podobně jako oprava softwarové závady na iPhonu. To dává Tesle obrovský duševní kapitál, který můžou právě v návrhu a produkci humanoidních robotů dobře zužitkovat.

Petr Svoboda
zdroj: Forbes

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář