Nadzvukový Boom odstartoval z Mohavské pouště

Datum 25.03.2024

Foto: Boom Supersonic

Do vzduchu se minulý víkend vzneslo nadzvukové letadlo Boom XB-1. Pilotoval jej Bill “Doc” Shoemaker. Za ním letěl zkušební pilot Tristan “Geppetto” Brandenburg v letounu T-38, aby pozoroval let a potvrdil výšku a rychlost. S délkou 19 m, rozpětím křídel 6 m a rychlosti až 440 km/h dosáhl XB-1 výšky 2.170 m. Boom XB-1 bude po potvrzení svých aerodynamických vlastností a letové způsobilosti zvyšovat rychlost, až bude při pozdějších testech létat rychlostí přesahující Mach 1.

Inovace XB-1 zahrnují systém vidění s rozšířenou realitou, digitálně optimalizovanou aerodynamiku, konstrukci z uhlíkových kompozitů a nadzvukové vstupy vzduchu, které zpomalují přicházející vzduch na podzvukovou rychlost, což umožňuje pohánět letoun běžnými proudovými motory.

“XB-1 dnes vzlétl ve stejném posvátném vzdušném prostoru, kde Bell X-1 v roce 1947 poprvé překonal zvukovou bariéru,” řekl Blake Scholl, zakladatel a generální ředitel společnosti Boom Supersonic. “Na tento let jsem se těšil od založení společnosti Boom v roce 2014 a představuje zatím nejvýznamnější milník na naší cestě k tomu, abychom cestujícím po celém světě zprostředkovali cestování nadzvukovou rychlostí.”

Účelem XB-1 je pomoci vyvinout technologii, která bude použita v nadzvukovém proudovém letadle Overture společnosti Boom Supersonic, jež má přepravovat až 80 cestujících rychlostí Mach 1,7.

Petr Dvořák
zdroj: Boom Supersonic

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář