Páčková WAGO svorka řady 221 je nyní zelenější

Datum 24.04.2024

Foto: WAGO

První WAGO svorka s plastovými komponenty z recyklovaných a biologických zbytků z průmyslu a domácností. Jednodušší, rychlejší, bezpečnější: To jsou vlastnosti, které jsou pro spojovací svorku řady 221 už známé. Ale teď jsou tu dva nové atributy: biocirkulární a recyklovaná!

Zelená verze páčkové WAGO svorky řady 221 má jinak stejné výhody a vlastnosti jako její oranžová sestra. Částečně se však skládá z materiálu, který má certifikovaný původ a je z biocirkulárních (na bázi biologických zbytků z průmyslu a domácností) a recyklovaných plastů (recyklovaný, již dříve spotřebiteli použitý materiál).

Zelená svorka minimalizuje závislost na fosilních zdrojích a udržuje již použité plasty v oběhu. Konkrétně páčka (materiál PBT) se skládá minimálně ve 27 % ze znovu použitých PET lahví. Až 77 % těla svorky je pak tvořeno biologickými zbytky z průmyslu a domácností, jako je tálový olej, použitý tuk a zbytky z výroby jedlých olejů. Ty jsou následně zpracovány na vysoce kvalitní polykarbonát pomocí chytrých technických postupů vyvinutých pro snížení využívání fosilních zdrojů. To ukazuje, že odpadní produkt se může stát opět cenným zdrojem.

Tento proces dělá z WAGO svorky alternativu s větší udržitelností a zároveň má stejnou kvalitu a certifikace jako standardní svorka řady 221. Není to však jen produkt, který se stává „zelenějším“. I jeho obal doznal zásadních změn, protože WAGO při balení dbá na opětovné využití obalového materiálu a tím i na ekologickou stopu. Zelená páčková WAGO svorka je balena do krabiček z travního papíru s 30% obsahem travních vláken a 70% obsahem recyklovaného papíru. To při výrobě ušetří 5,6 % ekvivalentu CO2 a 11 % vody ve srovnání s výrobou čistého recyklovaného papíru. WAGO 221 Green je svorka pro každého, kdo chce vyrábět nebo konstruovat udržitelněji – ať už jde o elektroinstalatéry, stavební techniky nebo výrobce strojů a zařízení.

Zdeněk Štěpka

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář