Elon Musk sází na roboty

Datum 05.02.2022

Foto: Tesla

Šéf Tesly Elon Musk minulou středu prohlásil, že další cíl společnosti, kterým je humanoidní robot, považuje za to nejdůležitější, na čem momentálně pracuje.

Výrobce elektromobilů poprvé oznámil své plány s roboty na loňském Dni umělé inteligence. Místo toho, aby předvedl nějaký prototyp, přišel na pódium strnule člověk v robotickém obleku a pokračoval v tanci, otáčení a předstírání skákání přes švihadlo. “To samozřejmě nebylo skutečné,” řekl Musk publiku poté, co osobě za její robotické vystoupení poděkoval.

Ve středečním hovoru k výsledkům společnosti Musk o plánovaném robotovi řekl: “Myslím, že to má potenciál být časem významnější než podnikání v oblasti vozidel.”

Musk k tomu ale také ještě prozradil, že letos nedodají dlouho očekávaný cybertruck, Roadster ani Semi. Oznámil však, že robot by mohl přetvořit ekonomiku a mohl by to být bilionový byznys. Odborníci na robotiku a výrobu automobilů však upozorňují, že humanoidní roboti jsou drazí, obtížně se vyrábějí a v blízké budoucnosti pravděpodobně nebudou mít pro automobilku významný dopad.

Prvním krokem Muskovy bilionové vize, která změní svět, je využití plánovaného robota v továrnách Tesly. Musk minulou středu uvedl, že Tesla může plánovaného robota nejprve využít k přesunu dílů ve svých továrnách. Někteří zase argumentují, že by přesun dílů po továrně představoval významnou část nákladů společnosti Tesla.

Tesla zatím neodhalila ani prototyp svého humanoidního robota. Musk uvedl, že Tesla bude letos pracovat na konstrukci a nástrojích pro vytvoření robota, kterému nyní říká “Optimus”. Robot má měřit metr osmdesát, vážit 125 kilogramů a bude schopen unést 45 kilogramů.

Roboti se běžně používají při výrobě automobilů, například pomáhají s lisováním kovů, svařováním vozidla a jeho lakováním. Humanoidní roboti se dvěma rukama a nohama se však nepoužívají. Úkoly, jako je nasazení matice na šroub, jsou pro roboty neuvěřitelně obtížné. Sám Musk již dříve upozornil, že “přílišná automatizace v Tesle byla chyba” a “lidé jsou podceňováni”.

Sangbae Kim, profesor MIT, který se zabývá výzkumem robotů, uvedl, že problém humanoidních robotů, jaké si Tesla představuje, spočívá v tom, že pravděpodobně existují jednodušší řešení, jak úkoly dokončit.

“Humanoidní robot nebude tak dobrý v mytí nádobí jako vaše myčka,” řekl Sangbae Kim.

Jiné formy robotů jsou také levnější než humanoidi. Například čtyřnohý robot je bezpečnější a jednodušší, protože se snáze udržuje rovnováha a jejich těžiště bývá nižší. Tesla není jedinou automobilkou, která se zajímá o humanoidní roboty. Honda vyvíjela téměř 20 let sérii robotů známých jako “Asimo”, než je v roce 2018 stáhla, a Hyundai koupil v roce 2020 společnost Boston Dynamics. Společnost je známá především díky virálním videím na YouTube, která zdůrazňují schopnosti robotů.

Ondřej Novák

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář