Proč bydlí miliardář Elon Musk v montovaném domku za 50 tisíc dolarů?

Datum 28.12.2021

Foto: Boxabl

Elon Musk vlastnil v Kalifornii spoustu nemovitostí. Od roku 2020 se je však rozhodl postupně prodávat, kdy postupně prodával své nemovitosti v hodnotě několika milionů dolarů. Celkem už prodal sedm domů. Jeho osmý a jediný zbývající dům – krásná nemovitost v Bay Area, kterou popisuje jako zvláštní místo – přišel na trh až letos v červnu. Cena: 37,5 milionu dolarů. Není to tak dávno, co si Musk sbalil kufry a přestěhoval se do Texasu, kde mimochodem neplatí daň z příjmu fyzických osob.

Zatímco Zlatý stát, jak se Kalifornii v Americe říká, uvaluje nejvyšší daň z příjmu na své nejbohatší obyvatele, Texas je k nim podstatně vstřícnější. V jižním Texasu, půl hodiny jízdy od Boca Chica, kde společnost SpaceX postavila raketové zařízení pro Starship, je spousta luxusních domů.

Druhý nejbohatší muž světa však říká, že si místo toho vybral pronájem malého domku své společnosti, který se nachází ve výrobním areálu a stojí pouhých 50 000 dolarů. Spolu s kuchyní, koupelnou, ložnicí a obývacím pokojem má rozlohu zhruba padesáti metrů čtverečních. Vyrobil je startup Boxabl.

Přenosné domy mají zaváděcí cenu 49 500 dolarů a jsou dostatečně lehké, aby je mohl táhnout Muskův Model X, který mimochodem stojí dvakrát tolik, co dům samotný.

Přenosné domy mají zaváděcí cenu 49 500 dolarů a jsou dostatečně lehké, aby je mohl táhnout Muskův Model X, který mimochodem stojí dvakrát tolik, co dům samotný.

Foto: Boxabl

Tím, že Elon bydlí v tomto domku přímo na místě, má nepřetržitý přístup k veškerému vývoji společnosti SpaceX, která své síly soustřeďuje na vyslání lidí na Mars. Musk dává najevo, že se ve svých společnostech angažuje tím, že se sám staví do centra dění.

Foto: Boxabl

O Muskovi je známo, že také spí v továrnách Tesly. Nebo dále, když se svým bratrem zakládali první společnost, spali v kanceláři a sprchovali se v YMCA. V tomto případě – jeho vize tovární linky na plně opakovaně použitelné nosné rakety zcela eliminuje jakoukoli touhu žít luxusní život.

Musk chce vybudovat městečko s názvem Starbase, které by zahrnovalo malou komunitu. Společnosti Boxabl, který tyto malé domky vyrábí, se také líbí myšlenka dalších bytových jednotek, které by tuto Hvězdnou základnu, což je její český překlad, rozšířily. Samotný Musk se stavbou nějakého většího domu tady na Zemi ani nepočítá. Proč by jej potřeboval, když ho volá Mars? Nazvat Muska zaneprázdněným člověkem je slabé slovo. Svůj den si prý plánuje v pětiminutových intervalech, aby co nejlépe využil svůj čas.

René Pajurek

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář