Američné v tichosti otestovali hypersonickou střelu

Datum 07.04.2022

Grafika: Lockeed Martin

Ruské hypersonické střely dostaly v poslední době velkou mediální publicitu. USA doposud byly po sérii neúspěšných testů v roce 2021 s jejich vývojem poněkud ve skluzu. Minulý měsíc však úspěšně otestovaly hypersonickou raketu společnosti Lockheed Martin, ale tuto zprávu zamlčely, aby si ještě více neznepřátelily Rusko. Zpráva přichází uprostřed válečného konfliktu, ve kterém Rusko použilo svůj vlastní hypersonický raketový systém Kinžal na Ukrajině.

Podle zprávy od CNN se test volného letu týkal verze HAWC (Hypersonic Air-breathing Weapon Concept), kterou vytvořily společnosti Lockheed Martin a Aerojet Rocketdyne a která byla vypuštěna z letounu B-52 Stratofortress u západního pobřeží v polovině března.

Ve zprávě Agentury pro pokročilé obranné výzkumné projekty DARPA se uvádí, že střela HAWC byla vypuštěna, poté se aktivoval její proudový motor vyrobený společností Aerojet, a krátce nato nabrala rychlost vyšší než Mach 5. DARPA uvedla, že si tuto rychlost udržovala po delší dobu, dosáhla výšky dvaceti kilometrů a uletěla více než 500 kilometrů.

Test se uskutečnil několik dní poté, co Rusko uvedlo, že během invaze na Ukrajinu použilo vlastní hypersonickou raketu Kinžal, která podle něj mířila na muniční sklad na západě Ukrajiny. Tato střela je jakousi leteckou verzí ruské balistické střely krátkého doletu Iskander. Jinými slovy, jedná se o variaci zavedené technologie, nikoli o revoluci v oblasti hypersonických zbraní.

Americký test byl složitější a obtížnější, protože se jednalo o letecký proudový motor. Střela HAWC rovněž nemá bojovou hlavici, místo toho se při ničení cíle spoléhá na svou kinetickou energii.
V době testu se prezident Biden připravoval na návštěvu spojenců NATO v Evropě, včetně zastávky v Polsku, kde se setkal s ukrajinským ministrem zahraničí a ministrem obrany.

Obecně zůstávají Spojené státy poněkud diskrétní, pokud jde o zbraně a vybavení, které posílají na Ukrajinu. USA se rovněž postavily proti transferu stíhacích letounů na Ukrajinu prostřednictvím Spojených států, protože se obávají, že by si Kreml mohl takový krok vyložit jako vstup USA a NATO do konfliktu na Ukrajině.

Američané o tomto posledním hypersonickém testu z podobných důvodů dva týdny mlčeli. Jedná se o první test této zbraně společnosti Lockheed Martin. V září loňského roku letectvo testovalo raketu HAWC společnosti Raytheon, poháněnou proudovým motorem od Northrop Grumman. Mimochodem tato společnost stála za vývojem známého teleskopu Jamese Webba, vypuštěného do vesmíru o loňských Vánocích.

Podle tiskové zprávy Agentury pro pokročilé obranné výzkumné projekty splnila zkouška všechny základní cíle, včetně integrace a vypuštění střely, bezpečného oddělení od odpalovacího letounu, odpálení nosné rakety a letu. V tiskové zprávě bylo také uvedeno, že raketa letěla rychlostí vyšší než Mach 5.

Spojené státy kladou na hypersonické zbraně velký důraz poté, co v posledních měsících proběhly úspěšné ruské a čínské testy, což ve Washingtonu prohlubovalo obavy, že USA zaostávají v oblasti vojenské technologie, která je považována za klíčovou pro budoucnost.

Milan Matějíček
zdroj: DARPA

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář