Starlink pro telefony bude k dispozici už příští rok

Datum 15.10.2023

Foto: Becca Tapert, Unsplash

Na webových stránkách společnosti SpaceX se objevila informace, že jejich satelitní internet na mobilních telefonech by mohl být dostupný už v příštím roce. Služba Direct to Cell bude umožňovat textové, hlasové a datové služby ze satelitů Starlink.

Těchto satelitů je na oběžné dráze více než pět tisíc a v době spuštění služby Direct To Cell se jejich počet nejen zvýší, ale bude také posílen výkonnějšími satelity V2. Jejich pohyb po obloze ve výšce 550 km můžete sledovat zde.

Uživatelům to tak umožní se dovolat a být on-line prakticky všude na světě. Společnost SpaceX, která Starlink provozuje uvádí, že služba Direct to Cell funguje “se stávajícími telefony LTE” a že k zajištění přístupu k textovým, hlasovým a datovým službám nejsou nutné žádné změny hardwaru telefonu, firmwaru ani speciálních aplikací.

Schéma fungování služby. Grafika: Starlink

Žádné informace o cenách zatím nebyly zveřejněny. Poté, co společnost Apple loni představila podporu satelitů v telefonu iPhone 14, se kolem připojení telefonu k satelitům strhla bouřlivá diskuse. Ta zahrnuje funkci nouzového SOS, která může využít satelitní spojení, pokud není k dispozici mobilní služba.

Otázkou je, zda tato služba osloví i nás. I když cena měsíčního předplatného byla loni v srpnu snížena na 1.400 Kč z původních 2.500 Kč, internet od Starlinku je oproti konkurenci pořád drahý. Uvidíme, s jakou cenou satelitního internetu pro chytré telefony společnost SpaceX přijde a kolik “muziky” za tu cenu nabídne.

Petr Svoboda
zdroj: Register

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář