SpaceX bude půl roku testovat mobilní služby Starlink

Datum 16.12.2023

Foto: Mariia Shalabaieva, Unsplash

Společnost SpaceX dostala od americké FCC (US Federal Communications Commission) zelenou k pilotnímu testování mobilních služeb Starlink, které potrvá 180 dní. SpaceX dostala “experimentální zvláštní dočasné povolení”, které jí umožňuje provádět pilotní projekt po dobu 180 dní, tedy do 14. června příštího roku.

V rámci testu se bude využívat spektrum společnosti T-Mobile k odesílání dat do neupravených telefonů na Zemi prostřednictvím satelitů Starlink. Přenos dat má být v rádiových pásmech 1910-1915 a 1990-1995 MHz. Toto schválení společnosti umožnilo pouze vypustit satelity s technologií potřebnou pro mobilní službu. Omezil však společnost SpaceX v provádění jakýchkoli dalších testů kromě kontroly funkčnosti satelitních antén.

Společnost SpaceX plánuje použít 840 satelitů, z nichž každý bude na oběžné dráze fungovat jako mobilní věž, a poskytovat tak připojení 2 000 testovacích zařízení na zemi. Společnost původně navrhla testovat službu na 13 místech, ale později do seznamu přidala dalších 12 “radioastronomických lokalit”.

Foto: Starlink.com

Podle žádosti společnosti bude přibližně 60 z 840 užitečných zatížení družic přiděleno pro obsluhu telefonů ve Spojených státech. Mezi testovací místa pro toto experimentální povolení patří Mountain View v Kalifornii, Kansas City v Kansasu, Redmond ve Washingtonu a Dallas v Texasu.

Testy pomohou společnosti SpaceX a FCC posoudit potenciální problémy s rušením, které může mobilní služba Starlink způsobit ostatním uživatelům rádiového spektra v USA, jako jsou jiní operátoři a satelitní operátoři. Několik telekomunikačních společností, včetně AT&T vyjádřilo své obavy z rušení mobilní služby Starlink jejich službami.

Společnost SpaceX na tyto obavy reagovala tvrzením, že mobilní služba Starlink bude přínosem pro americké spotřebitele a nebude představovat hrozbu pro rádiové spektrum. FCC má však také pravomoc testování zastavit, pokud by způsobovalo škodlivé rušení. V dokumentu se uvádí, že společnost SpaceX musí na základě tohoto udělení zvláštního dočasného povolení okamžitě zastavit provoz po oznámení takového rušení. Kromě toho musí společnost SpaceX v případě výskytu takové události neprodleně písemně informovat Komisi.

Společnost SpaceX spustí mobilní službu Starlink pro společnost T-Mobile a další partnery někdy v roce 2024, a to počínaje testovacími zprávami. Hlasové a datové služby by měly následovat v roce 2025.

Petr Svoboda
zdroj: PC Magazine

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář