Elon Musk uvedl, že Starlink opustí příští měsíc status beta

Datum 17.09.2021

Foto: SpaceX

Satelitní internetová služba společnosti Space X se zřejmě chystá vstoupit do další fáze, jak právě ve svém tweetu potvrdil Elon Musk. Starlink má pomocí tisíce malých satelitů na oběžné dráze, kde vytvoří konstelaci létajících routerů výrazně zvýšit rychlost internetu. V příštím měsíci má, podle Muska, opustit status beta a najet na ostrou verzi. Zpočátku asi jen ve Spojených státech.

Testování beta verze, které se od tohoto měsíce provádí i v České republice, se zúčastnilo, podle portálu Reddit, celkem 39 až 66 tisíc testerů ve 12 zemích světa. Starlink již na oběžnou dráhu vypustil přes 1700 satelitů, tím to však nekončí. Elon Musk by na orbitě chtěl několik desítek tisíc družic jejichž pohyb můžete už nyní sledovat v reálném čase. Jeho však záměr vyvolává mezi lidmi velkou kontroverzi.

Astronomové nejsou příliš nadšení jeho “světelnými vláčky”, které jim ruší pozorování vesmíru a odborníci zabývající se problematikou kosmického smetí poukazují na zvýšenou možnost kolize jednotlivých satelitů Starlink ať už mezi sebou, tak i s jinými objekty na obežné dráze.

Musk se však těmito názory nenechá odradit a letos v létě oznámil, že v projektu pokračovat bude. Uvedl, že celkové investice do Starlinku by se měly pohybovat okolo 20 až 30 miliard dolarů. Počáteční investiční náklady, než se podaří firmě dosáhnout výrazně pozitivního cash flow, mají podle Muska činit pět až deset miliard dolarů.

René Pajurek

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář