OPEC sice chce snižovat těžbu ropy, prim však hrají Američané

Datum 30.12.2023

Rafinérský a petrochemický komplex v Suru v Ománu má zpracovatelskou kapacitu 300 000 barelů denně. Foto: René Pajurek

Už minimálně pět let jsou největšími producenty ropy na světě Spojené státy americké. V posledním čtvrtletí tohoto roku však tempo těžby ropy v Americe zrychlilo na historické maximum přesahující 13 milionů barelů ropy denně. Z této těžby, která kompenzuje agresivní snižování dodávek ropy, které má podpořit vysoké ceny ze strany OPEC+, především Saúdské Arábie a Ruska, se můžeme radovat i my. Ceny benzinu a nafty jsou na našich čerpacích stanicích na rekordně nízkých úrovních.

Těžba v USA, především v texaské a novomexické pánvi Permian – je tak vysoká, že odtamtuď posílají ropu i do zámoří a snižují tak její cenu na světových trzích. Letos v březnu byl navíc také schválen, navzdory silné kritice ekologických aktivistů, kontroverzní projekt těžby ropy ve městě Willow na Aljašce, který byl po desetiletí pozastaven právě kvůli ochraně přírody. Ten by měl k americké denní těžbě přidat dalších 200 tisíc barelů. Vypadá to, že ropy a plynu bude na světových trzích dost.

Amerika vyváží stejné množství ropy, rafinovaných produktů a zkapalněného zemního plynu, jaké produkuje Saúdská Arábie nebo Rusko, uvedla agentura S&P. Silná produkce v USA zaskočila i odborníky. Analytici Goldman Sachs ještě před Vánocemi snížili svou prognózu vývoje cen ropy v příštím roce. Investiční banka uvedla, že “klíčovým důvodem” snížené prognózy je hojná nabídka v USA. Globální poptávka po ropě sice dosáhne v roce 2024 rekordní úrovně – podle prognózy S&P ji však “snadno pokryje” růst nabídky.

To vše přispělo k tomu, že ceny ropy zůstaly relativně pod kontrolou. Poté, co ropa na začátku tohoto roku atakovala hranici 100 dolarů za barel, se od té doby propadla zpět do pásma 70 až 75 dolarů. Ceny energií před Vánocemi mírně vyskočily poté, co společnost BP zastavila přepravu přes Rudé moře z bezpečnostních důvodů. Přesto se americká ropa obchoduje pod 74 dolary za barel, což je výrazně pod úrovní, kde byla 7. října, kdy Hamás zaútočil na Izrael. Aktuální kurzy ceny ropy a plynu jsou na HP Voltů v pravém sloupci.

Po zajištění bezpečnosti přepravy v Rudém moři vedené koalici deseti států v čele se Spojenými státy (dále Velká Británie, Francie, Itálie, Nizozemsko, Norsko, Španělsko, Kanada, Bahrajn a Seychely) se dá očekávat, že cena pohonných hmot na čerpacích stanicích nebude v příštím roce dosahovat takových astronomických cifer jako po invazi ruských vojsk na Ukrajinu.

René Pajurek
zdroj: S&P, EIA

Výstava Volty 700 x 200 px

Komentáře k článku (1)

  1. Nejsem sice odborník na chemii, ale v článku se nerozlišuje lehká ropa z USA a těžká např. z Ruska nebo SA.Vůbec se také neřeší odklon SA od dolaru ke spolku BRICS. A na dodávkách ze SA byly USA životně závislé, vzpomeňme na ropnou krizi v sedmdesátých letech m.s.

Napsat komentář