Do vesmíru odstartovala 50. raketa Falcon 9 od SpaceX

Datum 07.03.2018

Včera půl hodinu po půlnoci amerického východního času odstartovala z Mysu Canavarel již padesátá raketa Falcon 9 od společnosti SpaceX. Jubilejní raketa také na oběžnou dráhu nesla doposud ten nejtěžší náklad – šesti tunový komunikační satelit Hispasat.

“Satelit byl vypuštěn na geostacionární orbitu zhruba půl hodiny do letu”, řekl zástupce SpaceX v živém vysílání. Dále napsal na Twitteru: “Úspěšné nasazení Hispasatu 30W-6 na geostacionární přenosovou dráhu je potvrzeno.”

50. mise Falconu 9 představuje milník pro tuto raketu, která měla svůj první úspěšný první letv roce 2010. Nový satelit zlepší kvalitu televizních přenosů, širokopásmové a telekomunikační služby v Evropě a severozápadní Africe. V únoru SpaceX úspěšně vypustila raketu Falcon Heavy, která nesla neobvyklé užitečné zatížení: červenou Teslu Roadster.

Satelit využije vlastní pohonný systém k letu po oběžné dráze ve výšce 35 tisíc kilometrů nad rovníkem. Satelitům v takové výšce trvá 24 hodin k obletu planety a proto vypadají na obloze staticky. Jak vyplývá z názvu, Hispasat 30W-6 bude nakonec umístěn nad rovníkem východně od Brazílie na 30° západní délky, kde nahradí starší družici Hispasat 1D, což zajistí další vysokorychlostní pokrytí v celém regionu Andského pohoří a v Brazílii, spolu s rozšířením služeb do Ameriky a západní Evropy.

Po vypuštění Hispasatu budou mít inženýři SpaceX dále co dělat. Na jaře se ještě počítá se startem Falcon 9, který na oběžnou dráhu vypustí 10 družic Iridium NEXT. Start se má uskutečnit 29. března tentokrát z letecké základny Vandenberg v Kalifornii. Další let se satelity Iridium NEXT z Vandenbergu se plánují na 28. dubna, o dva dny později má Falcon startovat s komunikační družici SES-12 z Mysu Canaveral.

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář