Proč se Elon Musk najednou tak vymezil proti bitcoinu?

Datum 27.05.2021

Šéf společnosti Tesla, po třech měsících, kdy povolil platbu bitcoinem za nákup těchto elektomobilů, udělal proti této nejstarší kryptoměně otočku o 180 stupňů. Před dvěmi týdny oznámil, že jeho firma již nebude přijímat kryptoměnu jako platbu. Podle oficiálního prohlášení to udělal kvůli neekologičnosti těžby vyžadující obrovské množství energie. Otázkou je, zda-li Tesla uvažuje o alternativní kryptoměně.

Tesla začátkem letošního roku vsadila na bitcoiny, a to rovnou s investicí 1,5 miliardy USD, která se podle všeho vyplatila. Agentura Bloomberg odhaduje, že společnost v prvním čtvrtletí roku 2021 vydělala na nákupu 1 miliardu USD. Už v té době byl však Musk kritizován za tak obrovské investice do této kryptoměny, přičemž mnoho lidí poukazovalo na to, že škody na životním prostředí způsobené velkou spotřebou elektřiny jsou tak v rozporu s deklarovanými plány Tesly na zelenou budoucnost.

Zdá se, že později Elon Musk dospěl ke stejnému závěru, když 12. května na svém tweetu oznámil, že Tesla pozastaví možnost nákupů automobilů v bitcoinech kvůli obavám z „rychle rostoucího využívání fosilních paliv při těžbě bitcoinů“. O energetické náročnosti Musk samozřejmě vědět musel i předtím, než povolil platby v bitconech. Dá se ale spekulovat, že neměl přesnou analýzu o těžbě podle zemí a regionů s vysokým podílem elektráren na fosilní spalování na celkovém energetickém mixu.

Bitcoiny se vytvářejí nebo jinými slovy těží pomocí konceptu zvaného proof of work, který zahrnuje řešení funkčně zbytečných a výpočetně náročných hlavolamů, které spotřebovávají velké množství elektřiny. Roční spotřeba elektřiny při těchto výpočtech se odhaduje na 148 terawatthodin a stále roste. Mimochodem celosvětová spotřeba elektřiny při těžbě bitcoinů je stejná jako roční spotřeba elektřiny v Polsku. Aby toho nebylo málo, nemalá část této energie pochází z uhelných elektráren, podobně jako u našeho severního souseda. Horší image si tak Tesla, která by měla mít ekologii přímo zakódovanou ve svém DNA, skutečně nemohla přát.

Bitcoin ale není jedinou kryptoměnou, do které jsou Muskovy podniky zapojeny. SpaceX, jedna z jeho dalších společností, údajně již přijímá dogecoiny jako platbu pro vypouštění satelitů. Dogecoin používá méně energie na jednu transakci než bitcoiny, protože výpočty používané k těžbě mincí jsou méně složité.

Jakákoliv myšlenka Elona Muska týkající se kryptoměn vypuštěna do éteru mohou mít na tento sektor podstatný dopad. Jeho antibitcoinový postoj způsobil okamžitý pokles o 20 procent a další znatelný pokles během dalších dnů, ale ceny kryptoměn včetně bitcoinu v této chvíli opět rostou.

René Pajurek, foto: Wallpapercave

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář