Live video: 13 erupcí sopky Popocatépetl za týden a 148 výronů par a plynů za 24 hodin

Datum 01.03.2024

Foto: Milton Villemar, Unsplash

Mexická sopka Popocatépetl, která se nachází jen asi 70 kilometrů od hlavního města Mexico City, způsobila po sérii erupcí poruchy v hlavním městě země Mexico City. Včera ráno aktualizace mexického Národního centra pro prevenci katastrof (CENAPRED) hlásila 148 “exhalací”, tj. výronů par a plynů v sopečných oblastech za posledních 24 hodin.

Agentura CENAPRED také varovala lidi, aby na sopku nelezli, kvůli vysokým emisím sopečného popela. Část tohoto popela se dopadla také na letadla na mezinárodním letišti Benito Juárez v Mexico City, což vedlo ke zrušení nejméně 22 letů. Také doporučila obyvatelům města, aby se vyhýbali roklinám v blízkosti sopky kvůli riziku bahenních proudů. Pro dvacetimilionovou megalopoli Mexico City, které dlouhodobě bojuje s nedostatkem vody a kde dokonce hrozí, že některé čtvrti zůstanou úplně na suchu, je to další obrovská rána.

Popocatépetl, což v překladu z jazyka aztécké civilizace znamená “Kouřící hora”, je název jedné ze dvou sopek nacházejících se v mexickém národním parku Iztaccíhuatl-Popocatépetl. Je známá také jako “Popo” a je jednou z nejaktivnějších sopek na světě tyčící se do výšky 5 465 metrů. Po půlstoletí klidu dala sopka o sobě znovu vědět v roce 1994. Od té doby je považována za aktivní. V samotném hlavním městě žije 9 milionů obyvatel, ale v celé aglomeraci kolem hlavního města Mexico City je to už téměř 25 milionů lidí.

Petr Dvořák
zdroj: USA Today

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář